Julens blommor – julstjärna
Julstjärnor är så kallade kortdagsväxter. Det betyder att de blommar när dagarna är kortare än nätterna. Så långt är ju Sverige perfekt, men dagsljuset måste vara desto starkare och då räcker tyvärr inte vårt vinterljus. Men det hindrar inte oss från att kunna njuta julstjärnor som säsongsväxt över julen.
Skötsel av julstjärna
När man driver julstjärnor i handelsträdgårdarna täcker man dem med svart plast halva dygnet och ger dem tillskottsbelysning under resten av tiden. (Det är därför det är svårt att få sin julstjärna att blomma om igen.)
Julstjärnor är känsliga för kyla och drag, och det är viktigt att slå in dem ordentligt när man bär hem dem från blomsteraffären. Och köp aldrig julstjärnor som står ute. De tycker inte heller om ojämn vattning. Då tappar de bladen.
Placera julstjärnan ljust och i normal rumstemperatur. Den ideala temperaturen är 20ºC. Julstjärnan klarar att stå nära värmekällor som element, men undvik att ställa dem i direkt drag. Vattna julstjärnan endast när jorden är näst intill torr och använd gärna ljummet vatten. Undvik "våta fötter" där kvarstående vatten finns kvar i krukan. Näring behöver inte tillföras under blomningstiden.
Spara eller inte spara en julstjärna?
Det går att spara julstjärnan efter blomningen, men hoppas inte på att den ska blomma om. Se den istället som en grön växt. Vårdar du plantan väl och beskär den varje vår så blir den ganska vacker med sina mörkgröna blad. Men se upp med den vita växtsaften som lätt irriterar huden och kan ge fläckar på kläderna.
Läs mer om julens blommor:
Amaryllis, Julstjärna, Jultulpan, Tazett, Azalea, Julros, Iskonvalj