Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Karina Brozinic

'Christmas Mouse' är en ny charmig julstjärna!

Nu har en ny julstjärna sett dagens ljus. 'Christmas Mouse' skiljer sig från andra julstjärnor genom att den har stora runda högblad på blommorna. 

'Christmas Mouse' – en julstjärna som sticker ut i mängden, med sina runda högblad. Det förädlas fram många julstjärnor, men oftast är det svårt att se skillnader från de andra röda klassiska stjärnorna, då det oftast handlar om hållbarhet och friskare plantor. Med mjukt runda blommorna som påminner om musöron och riktigt mörkgröna blad ger 'Christmas Mouse' nya möjligheter till kombinationer.

Björn Höjrup på Sweed förser svenska trädgårdsmästare med småplantor och han företräder företaget Selecta-one som har förädlat fram 'Christmas Mouse'. Den svenskodlade julstjärnan finns bara tillgänglig i liten mängd i år, så det gäller att hålla sig framme för denna raritet.

Läs även: 11 dekorationer med julstjärnor

Visste du att det odlades 2018 2,7 miljoner julstjärnor i Sverige och av dessa är ca 80 % röda. Cirka 15 % är vita och resten är rosa, aprikos och lime? Julstjärnan 'Christmas Mouse' är den första sort som har rundade blad.

'Christmas Mouse' är en nyhet bland julstjärnor.'Christmas Mouse' är en nyhet bland julstjärnor.'Christmas Mouse' är en nyhet bland julstjärnor.
'Christmas Mouse' är en nyhet bland julstjärnor. Foto: Selecta-One och Karina Brozinic

Julstjärnor sköter du såhär:

1. Se till att julstjärnan inte blir kall på väg hem från butiken, för då kan den chockas och tappa bladen. Svep in den i tidningspapper.

2. Placera ljust och i normal rumstemperatur.

3. Vattna sparsamt. Låt jordytan torka ut lite mellan vattningarna.

4. Undvik dragiga och kalla lägen. Julstjärnan kommer ursprungligen från Mexiko och uppskattar värme.

Tips: Vattna direkt i ytterkrukan eller på fatet. Efter en liten stund kan överflödigt vatten hällas bort. Små regelbundna doser med rumsvarmt vatten är bäst. Glömmer du att vattna julstjärnan visar den sitt missnöje genom att sloka och då vattnar du direkt.