Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Julens blommor – julros

Julros Helleborus niger har odlats i Sverige sedan medeltiden då den giftiga roten användes som läkeört. Julrosen går att odla både ute och inne, på friland och i kruka.

Ett par olika julrosarter säljs som julblommor att odlas inomhus; dels den vanliga julrosen Helleborus niger som oftast är vit, dels turkisk julros Helleborus orientalis som finns i olika färger från vitt och grönt till olika rosa, lila och vinröda nyanser. Köp exemplar med knoppar som är på väg att slå ut, och ställ plantan så svalt som möjligt. Duscha gärna på bladen och håll jorden jämnt fuktig.

 Vanlig julros Helleborus niger, är den julros som säljs i handeln kring jul för att blomma i tid.

Julrosen är perenn och härdig i stora delar av landet i skyddat och väldränerat läge. När plantan blommat över ska den ställas så svalt som möjligt och ljust. Så snart tjälen gått ur marken tillräckligt mycket för att man ska kunna gräva är det dags att sätta ut plantan i trädgården. Platsen ska helst vara lite skuggig och jorden mullrik och lite fuktig.

I hårt klimat blommar julrosen ganska sent och blommorna kan skadas av kylan, men själva plantan överlever. Under de kallaste dagarna lägger sig blad och blommor längs marken, men så fort det blir varmare reser de sig igen. Eftersom julrosen är så pass köldtålig går den utmärkt att odla i kruka på balkongen i syd- och mellansverige. Det finns exemplar som klarat flera vintrar helt utan vinterskydd på balkong i Stockholm.

Läs mer om julens blommor:

AmaryllisJulstjärnaJultulpanTazettAzaleaJulrosIskonvalj