Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Cyklamen i växthus

Cyklamen – tuffare än många tror, och mycket mer än bara en julblomma. Välkommen till trädgården med växthus som blommar hela vintern. Cyklamen är lätt att driva upp från frö. De flesta blommar inom tre år.

Vissa av Håkans cyklamen blommar redan under hösten, medan andra når sin kulmen under vintern.

Att komma in i Håkans växthus en kulen vinterdag är som att förflytta sig till sydliga breddgrader. Här blommar hundratals lökväxter genom hela vintern. Många är rariteter som Håkan själv drivit upp från frö. Det specialdesignade växthuset har upphöjda odlingsbäddar där över 300 nedsänkta lerkrukor vilar i sammanlagt ett ton sand. Förutom krokus, narcisser, snödroppar och fritillarior klappar Håkans hjärta starkt för cyklamen.

– Det är en fantastisk växt! Bladformerna är lika vackra och spännande som blommorna. Dessutom är den lätt att driva upp från frö. De flesta blommar inom tre år, men en del sorter redan efter 18 månader.

Fröna är mörkergroende och vill ha ett sådjup på cirka 3 centimeter. Ligger de mer ytligt blir det för ljust och risken är stor att de inte gror. För att få dem att gro bättre kan man blötlägga fröna under cirka ett dygn innan sådd, men Håkan sår dem direkt i fuktig jord. Hans egen jordblandning består av till hälften såjord, typ Hasselfors S-jord med perlit, uppblandad med lika mycket singel av 2 – 4 mm storlek.

– Efter cirka en månad, när sådden börjat gro, är det dags att flytta upp plantorna i ljuset. Låt den del av sådden som inte grott stå kvar eftersom många frön hoppar över en säsong och börjar gro först nästkommande år.

Sprängda odlingskärl

Knölen växer nu snabbt och behöver snart en större kruka.

– Jag har själv råkat ut för knölar som sprängt sina alltför trånga odlingskärl, säger Håkan. Lera är annars ett suveränt krukmaterial, som tillåter fukten att vandra in och ut genom krukan. Plastkrukor är inte att rekommendera.

I sin naturliga miljö växer cyklamen sällan i full sol, den trivs bäst om det är lite skuggigt. Undvik att vattna direkt på knölen. Låt istället vattnet rinna ner längs krukans kanter.

– Vid varannan vattning brukar jag ge lite näring i form av vanlig flytande gödning, som inte innehåller för mycket kväve. Ungefär halva angivna dosen räcker, tycker jag.

Ju större cyklamenknöl, ju rikligare blomning

Det är inte ovanligt att en cyklamenknöl blir upp till 30 år gammal och når en diameter på upp till 3 decimeter. På riktigt gamla knölar kan man ibland få njuta fägringen av hundratals blommor. Under våren avtar växtkraften, och i maj gulnar bladen. Under sommaren ska knölen stå torrt, men i augusti är det dags att väcka dem till liv. Håkan duschar dem med trädgårdsslangen. Snart spirar knölarna igen.

Cyklamen i trädgården

Det går att ha cyklamen i trädgården, men vilka som funkar varierar så klart beroende på var i landet man bor. När det gäller lökväxter finns det inga direkta studier. Man får prova själv. Håkan har haft följande sorter ute under flera år och såväl C. hederifolium och C. coum klarar zon 3 om de får växa på platser där de trivs.

Höstcyklamen, Cyclamen hederifolium

Turkcyklamen, Cyclamen cilicium  

Dvärgcyklamen, Cyclamen coum 

Propellercyklamen, Cyclamen trochopteranthum (provar Håkan i vinter)

Alpcyklamen, Cyclamen purpurascens  (borde gå eftersom den växer i Alperna)

Besök trädgården i Allt om Trädgård

Håkan och Karins trädgård hittar du i Allt om Trädgård nr 2/2010.