Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Colourbox

Cattleya – en lättskött orkidé

Cattleya är en av de populäraste orkidéerna. De finns i många färger, former och storlekar. En del av deras popularitet består i att odlingsförhållandena är enkla. De lagrar vatten i bulber och föredrar att torka ut mellan vattningarna.

Placering av Cattleya

Cattleya trivs i vanlig rumstemperatur. (Om de får stå lite svalare nattetid kan detta gynna omblomning. Men det är inte alltid lätt att få till en skillnad på 5-8 grader mellan dag och natt.) Ett ljust fönster passar bra, men inget direkt solljus. Öst- och västfönster är att föredra. Ett norrfönster är för mörkt, medan ett sydfönster går bra om man skuggar med persienn eller gardin mitt på dagen. Där man har ett sydfönster går det mycket bra att placera orkidén en bit in i rummet.

Genomvattna en cattleya, men låt den torka ut mellan gångerna.Genomvattna en cattleya, men låt den torka ut mellan gångerna.Genomvattna en cattleya, men låt den torka ut mellan gångerna.
Genomvattna en cattleya, men låt den torka ut mellan gångerna. Foto: Colourbox

Vattning av Cattleya

Cattleya behöver torka ut mellan vattningarna. När det är dags att vattna känner man om krukan är tung eller lätt. Den behöver vattnas när krukan är lätt.

När cattleyan är i tillväxt och blommar behöver den mer vatten än när den vilar under vinterhalvåret. Använd gärna rumsvarmt vatten. Fyll då en kanna och låt stå i en timme innan. Vattna igenom helt och häll av allt vatten som hamnat i ytterkrukan. Vatten får inte bli stående i krukan! En alternativ bevattningsmetod är att sänka ner hela krukan i några minuter och sedan låta den rinna av.

Luftfuktigheten i rummet

Det blir oftast väldigt torrt under vintern, när vi har elementen på. Cattleyor gillar när luftfuktigheten ligger mellan 50-80 procent. Ett trick är att låta dom stå över ett fat med vatten (inte i direkt kontakt med vattnet), eller så kan vattenfatet stå nära. Ett annat tips är att duscha dem med sprayflaska en gång dagligen. Detta är inget måste, men det skapar ett klimat som är närmare deras vilda ursprung.

En välmående Cattleya har mellangröna blad och bulberna är spända inte skrynkliga.En välmående Cattleya har mellangröna blad och bulberna är spända inte skrynkliga.En välmående Cattleya har mellangröna blad och bulberna är spända inte skrynkliga.
En välmående Cattleya har mellangröna blad och bulberna är spända inte skrynkliga. Foto: Colourbox

Gödning och kompost

När plantan håller på att växa till, samt när den blommar bör man tillsätta näring (t ex orkidénäring) vid vattning. Ofta rekommenderas att gödsla minst varannan vecka, men jag tycker att det är bättre att ta en mindre dos vid varje vattning. När plantan är i vila räcker det dock med en gång i månaden.

Omplantering av Cattleya

Man planterar om en cattleya när den är på väg att växa ur krukan eller när komposten börjar bli gammal och kompakt. Bästa tiden för omplantering är när plantan precis börjat sätta nya rötter, efter blomning eller på våren. Om man ska dela en stor planta så se till att varje delning har minst tre till fem bulber, och dela aldrig plantor med färre än sex.

Mer om orkidéer:

Så planterar man om orkidéer

7 knep för att få orkidéer att blomma om igen

Skötsel av orkidéer och brudorkidéer