Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Julens blommor – azalea

Får en azalea bara sina önskningar uppfyllda så blommar den länge, ett par månader är inte omöjligt!

Skötsel av azalea

Azaleor får inte torka ut! Det räcker att missa vattningen en gång så trillar både knoppar och blad av. Duscha plantan varje dag. Om luften är för torr torkar knopparna, så se till att ha blomsprutan i högsta hugg.

Det får inte heller vara för varmt. En azalea som står ovanför ett värmeelement blir inte långlivad. Ett svalt fönster är att föredra, men den klarar sig även en bit in i rummet.

Azaleor är surjordsväxter och gillar inte kalk. De vill inte heller torka ut.

Spara eller inte spara azalea?

Det går att få en azalea att blomma om, men det finns en del att tänka på. Azalean är, precis som sin släkting rododendron, en surjordsväxt och tycker inte om kalk. Om man vill spara sin planta efter att den blommat över är det viktigt att vattna med kalkfritt vatten, annars gulnar bladen. Regnvatten är det bästa. Ett trick är att tillsätta 1 kryddmått citronsyra till 1 liter vatten, och sedan låta det stå över natten. Citronsyran neutraliserar kalken. Blanda kalkfri växtnäring i vattnet med jämna mellanrum.

Krukorna ska vara små och omplantering görs bara när plantan har vuxit ur krukan helt. Kom ihåg att använda kalkfri jord, till exempel rhododendronjord.

När risken för frost är över kan azalean ställas ut i trädgården på en skuggig plats, där den får stå till första frosten. Förhoppningsvis blommar den till vintern igen.

Läs mer om julens blommor:

AmaryllisJulstjärnaJultulpanTazettAzaleaJulrosIskonvalj