Foto: Annika Christensen / Blomsterfrämjandet

Årets pelargon 2020 – 'Tango Deep Rose With Eye'

En unik blomma har gett utnämningen Årets pelargon 2020. Blommorna är röda på håll, men går man närmare ser man de rosa kanterna och strimmorna mot centrum. Tittar man extra noga ser man att ögat är vitt. Det ger vackra färgskiftningarna.

I vanliga fall presenteras Årets pelargon på trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar. På grund av Coronaviruset är mässan tyvärr inställd. Istället presenterade blomsterkreatören Gunnar Kaj Årets pelargon på TV4 Nyhetsmorgon. 

- Årets pelargon 2020 är zonalpelargonen 'Tango Deep Rose With Eye'. Det är en bedårande enkelblommande pelargon i intensiva färger, och namnet ger en ju lust att dansa tango! avslöjar Gunnar Kaj.

Årets pelargon 2020 tillhör en serie som heter Tango-Serien. Att pelargoner delas in i serier beror på att förädlarna har tagit fram flera olika sorter inom samma förädling med likande egenskaper. 

Årets pelargon 2020 har valts främst för dess unika blomma. Foto: Ida Magntorn / Blomsterfrämjandet

Pelargon som tål både regn och vind

'Tango Deep Rose With Eye' är en kraftig pelargon, som gör den mycket regn- och vindtålig. Därför passar den att ha utomhus i kruka på altaner, vid entréer och på balkonger. Plantera gärna ut dem i rabatterna när det blivit frostfritt ute.

- Själv har jag mest pelargoner inomhus, men den här sorten tycker jag passar ännu bättre utomhus. Det är en intensiv färg som lyser upp och blir jättefin i trädgården, tipsar Gunnar.
Årets pelargon 'Tango Deep Rose With Eye' passar både på fönsterbrädan som utomhus, men vänta tills frosten är över. Foto: Annika Christensen / Blomsterfrämjandet

Skötsel av Årets pelargon 

För att lyckas gör så här:

Alla köpta pelargoner mår bra av att planteras om. Välj en kruka som är större än den plantan kommer i. Använd en blomsterjord eller pelargonjord med hög kvalitet. Vattna regelbundet, men låt alltid jorden torka upp något mellan vattningarna. Allra bäst är det att vattna pelargonerna på morgonen så att de hinner torka upp under dagen. Pelargoner klarar torka väldigt bra, men de utvecklas inte lika väl som när de vattnas regelbundet. Pelargoner utvecklas bäst när man tillför näring. Vattna med svag näringslösning vid varje vattningstillfälle under hela växtsäsongen. 

Placera alltid pelargoner soligt. De vill ha det ljust. Samplanteringar med andra växter går bra, så länge man inte sätter dem för tätt i början. De kommer att växa ihop med tiden. Sätt pelargonen så att den alltid får ljus och lägre växter runt fötterna.

Samplantera Årets pelargon med palettblad och prydnadsgräs. Foto: Annika Christensen / Blomsterfrämjandet

Juryns motivering för Årets pelargon 2020

I juryn för Årets Pelargon sitter Jonas Samuelsson från LRF Trädgård/Prydnadsväxter, Klaus Thingholm från Syngenta, Lotta Ahlvar, trendanalytiker och Patrik Vilsmyr från Mäster Grön.

Årets utvalda Pelargon är en veritabel färgexplosion. Titta på djupet – med sina enkla blommor i tre färger skapas ett tredimensionellt formspråk från det vitaste till det djupaste och mustigaste mörkrosa. På fönsterbräda eller i balkonglåda - lika passande för denna allväderspelargon.

Årets utvalda heter 'Tango Deep Rose With Eye'.

Källa: Blomsterfrämjandet