Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Minna Mercke Schmidt/Mäster grön

Årets pelargon 2017 – 'Kronprinsesse Mary'

Årets pelargon 2017 är en rosenknoppspelargon som är både romantisk och modern på samma gång. Den är bedårande söt med ett nätt växtsätt, ljust bladverk och crèmevita blommor på ranka stjälkar.

Årets pelargon – juryns motivering

"Med små härligt fyllda rosetter samlas blommorna i härliga buketter. Lyskraften är stor, var du den än sätter. Årets utvalda sprungen ur gruppen Rosenknopp. Sorten är unik, när var blomma slår ut i topp. Skirt flödar de välfyllda vita blommorna noblessa – 2017 njuter du av en blommande prinsessa."

Årets pelargon 2017 är 'Kronprinsesse Mary', en ljuvlig rosenknoppspelargon.Årets pelargon 2017 är 'Kronprinsesse Mary', en ljuvlig rosenknoppspelargon.Årets pelargon 2017 är 'Kronprinsesse Mary', en ljuvlig rosenknoppspelargon.
1 AV 2
Årets pelargon 2017 är 'Kronprinsesse Mary', en ljuvlig rosenknoppspelargon.
2 AV 2
Foto: Minna Mercke Schmidt/Mäster grön

Köp årets pelargon i vår webbutik!

Pelargonen 'Kronprinsesse Mary'

Årets pelargon 2017 är en rosenknoppspelargon, som ser ut som små rosor i täta knippen på väg att slå ut. Sorten är skir och gracil men med livskraft och personlighet. 'Kronprinsesse Mary' passar fint in i både äldre och modernare miljöer och den mjukt vita nyansen fungerar utmärkt oavsett omgivande färgsättning.

Placerad i terrakottakrukor blir den söt och charmig, i en stilfull keramikkruka på fot framhävs dess kungliga glans och i designade krukor ger den ett modernt stilrent intryck.

Blomman på rosenknoppspelargon är fylld och varje enskild blomma slår ut.Blomman på rosenknoppspelargon är fylld och varje enskild blomma slår ut.Blomman på rosenknoppspelargon är fylld och varje enskild blomma slår ut.
Blomman på rosenknoppspelargon är fylld och varje enskild blomma slår ut. Foto: Minna Mercke Schmidt/Mäster grön

Rosenknoppspelargonens historia

Rosenknoppspelargoner utvecklades i slutet av 1800-talet och har fått sitt namn efter de rosenknoppsliknande blommorna. Många sorter har försvunnit från odling och så hade även årets pelargon gjort när ett trädgårdsmästeri för några år sedan återupptog den i odling. Den gamla mormorssorten lanserades under namnet ’Kronprinsesse Mary’ för att hedra den danska kronprinsessan Mary Ronaldson från Australien.

Årets pelargon – placering

'Kronprinsesse Mary' trivs lika bra inne på en fönsterbräda i söder-, öster- eller västerfönster som ute på balkongen, altanen eller utanför entrén. Ska den stå ute måste risken för frost vara över. Om du placerar den under tak, skyddad mot direkt regn, bibehåller blommorna sin vita färg och fräschör längre.

'Kronprinsesse Mary' är en tacksam pelargon som blommar ymnigt.'Kronprinsesse Mary' är en tacksam pelargon som blommar ymnigt.'Kronprinsesse Mary' är en tacksam pelargon som blommar ymnigt.
'Kronprinsesse Mary' är en tacksam pelargon som blommar ymnigt. Foto: Minna Mercke Schmidt/Mäster grön

Årets pelargon och andra sköna pelargoner finns i vår webbutik!

Årets pelargon – skötsel

Pelargoner älskar sol så placera dem ljust och soligt! De växer bäst i en porös och näringsberikad blomjord eller speciellt utvecklad pelargonjord. Snåla inte på jordvolymen utan plantera i en rejäl kruka så behöver du inte vattna lika ofta. Under växtsäsongen ska pelargonen vattnas med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Låt jordklumpen torka mellan vattningarna.

Under vinterhalvåret vill 'Kronprinsesse Mary' stå på en ljus och sval plats som i glasverandan, orangeriet, garaget eller det inglasade uterummet, temperaturen bör vara mellan 5 och 15° C. Sorten hör till de enklare att övervintra.

Om tidigare Årets pelargon:

Årets pelargon 2016 – 'Caliente Pink'

Årets pelargon 2015 – 'Violino'

Årets pelargon 2014 – 'Katy 13'

Årets pelargon 2013 – 'Velvet Red'

Årets pelargon 2012 – 'First Yellow'

Årets pelargon 2011 – 'Queen of Wien'

Årets pelargon 2010 – äggskalspelargoner

Årets pelargon 2009 – brokbladiga pelargoner

Årets pelargon 2008 – tulpanpelargoner