Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Årets pelargon 2016 – 'Caliente Pink'

Det är 10-årsjubileum för utmärkelsen Årets Pelargon. I år är det den urbana tuffingen 'Caliente Pink' som knipit utmärkelsen. Den passar lika bra i hård stadsmiljö som i charmiga svenska sommarhem. Sorten blommar tacksamt oavsett om den får utstå hårda vindar, blöta kalla somrar eller stekhet Medelhavsvärme.

Årets Pelargon – juryns motivering

Lysande i sin enkelhet – enkel i sin skönhet. En modern förädling, framtagen via korsning av traditionell zonalpelargon och hängpelargon. Du får det bästa av flera världar – enkla, stora och färgstarka blommor från zonalpelargon och läderartat, blankt bladverk från hängpelargon. Växtsättet är en kombination av de båda vilket speglas i ett allsidigt användningsområde.

Sorten är ett resultat av modern förädling när den är som bäst. En traditionell zonalpelargon har korsats med en hängpelargon och resultatet är en sort med det bästa från båda föräldrarna. 'Caliente Pink' har enkla, stora och färgstarka blommor från zonalpelargon och ett läderartat, blankt bladverk från hängpelargon. Växtsättet är utbrett vilket öppnar för många olika användningsområden. Sorten är full av spännande kontraster. Blommorna som är enkla och nästan neonrosa sitter på korta, mörka, lilaskimrande stänglar. Tittar du noga ser du att kronbladen har mörka streck och ett vitt öga. Bladverket är mörkt grönt med en mörkare zon vilket framhäver de sobra blommorna.

Köp Årets pelargon 'Caliente Pink' och andra sköna pelargoner i vår nya växtshop!

Henrik Jönsson är professionell odlare och han har odlat pelargoner i 25 år. Henrik är mycket förtjust i valet av Årets Pelargon 2016.

– Sorten har många fördelar. Det allra bästa är kanske att den blommar tacksamt oavsett väderlek. Även om det är blött och regnigt blommar den och när det är torrt och soligt blommar den ännu bättre. I Sverige där somrarna ibland kan vara regniga är det en mycket god egenskap, berättar Henrik.

En annan fördel är att sorten är självrensande, vilket betyder att blombladen faller av sig själva. För den som vill ha en växt som sköter sig själv är därför 'Caliente Pink' ett utmärkt val. Blomställningarna är också dekorativa efter att blommorna trillat av vilket ger pelargonen ett fräscht utseende.

– Personligen tycker jag också att det är mycket trevligt att du ser zonalmönstret på bladen. Färgen på Caliente Pink är väldigt intensiv vilket är härligt. Sorten tillhör sortgruppen Caliente som innehåller fler pelargonsorter, alla med samma, härligt intensiva blomfärg, fortsätter Henrik.

Placering av pelargonen

'Caliente Pink' är en pelargon för utemiljöer. Den fungerar utmärkt på balkongen, altanen eller utanför entrén. Sorten tål stadsluft, blir fin i urnor och lådor och fungerar även utmärkt som marktäckare. Under vinterhalvåret vill den stå på en ljus och sval plats som i glasverandan eller i det inglasade uterummet. Optimalt för de flesta pelargoner är att stå i ett soligt, varmt och skyddat läge. 'Caliente Pink' är dock en av de allra tåligaste pelargonerna och klarar både dragiga lägen och dåligt väder ypperligt.

Jord och näring för pelargoner

Pelargoner i allmänhet föredrar en porös och kraftig blomjord eller speciellt utvecklad pelargonjord. Under växtsäsongen är det bra att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Låt jordklumpen torka mellan vattningarna.

Lite om namnet

Det korrekta vetenskapliga namnet på Årets Pelargon 2016 är enligt SKUD Pelargonium (Caliente-Serien) Caliente Pink ('Cante Pinka'). Det är ett långt namn som berättar att 'Caliente Pink' är en pelargonhybrid från serien Caliente. Det ursprungliga sortnamnet är 'Cante Pinka' men sorten säljs under varumärkesnamnet 'Caliente Pink' vilket enligt SKUD ska skrivas med kapitäler.

Fakta om Årets Pelargon

Pelargonsläktet uppvisar en fantastisk bredd och variation i såväl utseende som användningsområden. För att synliggöra mångfalden hos pelargonsläktet utses varje år en pelargon eller en sortgrupp av pelargoner till hedersbetygelsen Årets Pelargon. För att få utmärkelsen ska det vara en frisk och livskraftig pelargon med ett stort skönhetsvärde. Dessutom ska sorten visa ett annorlunda uttryck än det som vi vanligtvis ser hos pelargoner. Årets Pelargon samordnas och kommuniceras via Blomsterfrämjandet.

TEXT: Blomsterfrämjandet, BILD: Mäster grön/Minna Mercke Schmidt

Årets pelargon och andra sköna pelargoner finns i vår växtshop!

Om tidigare Årets pelargon:

Årets pelargon 2017 – 'Kronprinsesse Mary'

Årets pelargon 2016 – 'Caliente Pink'

Årets pelargon 2015 – 'Violino'

Årets pelargon 2014 – 'Katy 13'

Årets pelargon 2013 – 'Velvet Red'

Årets pelargon 2012 – 'First Yellow'

Årets pelargon 2011 – 'Queen of Wien'

Årets pelargon 2010 – äggskalspelargoner

Årets pelargon 2009 – brokbladiga pelargoner

Årets pelargon 2008 – tulpanpelargoner