Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Årets pelargon 2013 - 'Velvet Red'

Pelargonen 'Velvet Red' erövrade 2013 den hedersfyllda utmärkelsen Årets Pelargon. En helt ny pelargonsort med djupt röda blommor och riktigt mörkt bladverk, som passar perfekt både till den Medelhavsinspirerade trädgården och som klassisk mormorsväxt.

Pelargonen 'Velvet Red' har fått utmärkelsen tack vare sin helt oslagbara färgkombination. Blommorna har en sammetsröd ton som är helt ny för zonalpelargon. Bladen är mörkt gröna med en ton av purpur, vilket skapar en skön harmoni mellan blomma och blad. Därtill de vackra stjälkarna, som när sorten placerad på en ljus plats, antar en nästintill svart ton. De mörka stjälkarna är ovanliga för pelargoner och utgör en fantastiskt fin kontrast till blommorna och bladen.

Moderådets VD Lotta Ahlvar motiverar valet så här:

- 'Velvet Red' är en otroligt vacker pelargon, med mörkt, mörkt röda blommor. Den är på sätt och vis både klassisk och supermodern på en och samma gång. Jag tycker om distinkta pelargoner och denna är verkligen en favorit med verkligt vackert röda kronblad.

'Velvet Red' var då den fick utmärkelsen en helt ny sort från förädlaren Syngenta. Bakom sorten ligger ett fem år långt förädlingsarbete med urval från 20 000 olika korsningar. Växtsättet är likt en traditionell pelargon -  upprätt, buskigt och väl förgrenat.

Bästa placering av 'Velvet Red'

Passar mycket bra utomhus och är lämplig för utplantering på balkongen, altanen eller utanför entrén. Sorten trivs även ypperligt i ett inglasat uterum. Den är lika fin att plantera solitärt som tillsammans med andra utplanteringsväxter. De härliga nyanserna gör sig utmärkt tillsammans med mörkbladiga växter men också med lila, vita och gröna toner. Sorten föredrar ett soligt till halvskuggigt, varmt och skyddat läge.

Så sköter du din pelargon

Pelargoner i allmänhet föredrar en porös och kraftig blomjord eller speciellt utvecklad pelargonjord. Under växtsäsongen är det bra att vattna med en svag näringslösning vid varje vattningstillfälle. Långtidsverkande näring, dvs näring som tillsätts i jorden och löses ut under en längre period, är också ett bra alternativ. Låt jordklumpen torka upp mellan vattningarna.

För rik blomning

Bryt av de överblommade blomstänglarna längst nere vid basen där de släpper lätt, så bildas det snabbt nya blommor.

Text och bild: Blomsterfrämjandet

Årets pelargon och andra sköna pelargoner finns i vår växtshop!

Om tidigare Årets pelargon:

Årets pelargon 2012 – 'First Yellow'

Årets pelargon 2011 – 'Queen of Wien'

Årets pelargon 2010 – äggskalspelargoner

Årets pelargon 2009 – brokbladiga pelargoner

Årets pelargon 2008 – tulpanpelargoner