Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Blomsterfrämjandet

Årets pelargon 2012 - ’First Yellow’

För första gången någonsin är det en pelargon i gula toner som kniper den åtråvärda utmärkelsen Årets Pelargon. ’First Yellow’ har en unik och helt underbar färg som befinner sig i gränslandet mellan gul och crème och med inslag av gröna toner. Sorten har dessutom begåvats med vackert lysande röda ståndare som kontrasterar fint till den gula färgen.

Blommorna på ’First Yellow’ ser ut som om de är enkla, men eftersom blombladen sitter i flera lager kallas sorten semidubbel.

Moderådets VD Lotta Ahlvar sitter med i juryn som utser vinnaren och hon motiverar valet så här:

"- Det är en oväntad variant som väcker habegär. Det är inte bara samlare som tycker att den är åtråvärd. Alla som älskar den gammeldags och numera supertrendiga pelargonen fascineras av färgen som är syrligt vacker."

’First Yellow’ kommer från förädlaren Elsner PAC och sorten tillhör kategorin svagväxande pelargoner.  Växtsättet är upprätt, buskigt och väl förgrenat. Bladen är friskt gröna, mjuka, njurformade och saknar en traditionell mörk zon i mitten. Vid beröring doftar bladen gott.

Foto: Blomsterfrämjandet

Plantering

’First Yellow’ passar bra utomhus: i kruka på balkongen, altanen eller utanför entrén. Den trivs även ypperligt i ett inglasat uterum eller på balkongen. ´First Yellow´ framträder i sin enkelhet bäst som solitär men kan även samplanteras med svagväxande utplanteringsväxter.

Sorten föredrar ett soligt, varmt och skyddat läge.

Jord och näring är viktigt för bästa resultat

Pelargoner i allmänhet föredrar en porös och kraftig blomjord eller speciellt utvecklad pelargonjord. Under växtsäsongen är det bra att tillföra en svag dos näring vid varje vattningstillfälle. Långtidsverkande näring, dvs. näring som tillsätts i jorden och löses ut under en längre period, är också ett bra alternativ.

Låt jordklumpen torka upp mellan vattningarna.

Rik blomning

Bryt av de överblommande blomstänglarna längst nere vid basen där de släpper lätt, så bildas det snabbt nya blommor.

Juryns motivering

´First Yellow´ har en ytterst unik färg som bryter av mot de färger vilka vi till vardags ser i våra balkonglådor. Sorten vitaliserar även det stora utbudet av pelargoner med en ny färg i dess palett. Växten med sin nyans och dess bladverk speglar och smälter in i den medelhavstrend som råder i våra uteoaser. Gul är färgen för solsken och uppfattas som uttryckande optimism, upplysning, glädje, lycka, intellekt, och energi. ´First Yellow´ är en relativt ny sort som lanserades 2009.

Årets pelargon och andra sköna pelargoner finns i vår växtshop!

Om tidigare Årets pelargon:

Årets pelargon 2011 – 'Queen of Wien'

Årets pelargon 2010 – äggskalspelargoner

Årets pelargon 2009 – brokbladiga pelargoner

Årets pelargon 2008 – tulpanpelargoner