Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Årets Pelargon 2010 - äggskalspelargoner

Hos äggskalspelargonerna är det blommans kronblad som hamnar i fokus. Kronbladen har oregelbundna och olika stora fläckar, prickar, stänk eller streck i avvikande färg. Utseendet på varje blomma varierar och det finns inget specifikt återkommande mönster vilket gör det hela ännu mer spännande. Vissa av kronbladen kan till och med vara helt enfärgade. Tack vare detta varierande utseende är det lätt att med lite fantasi få kronbladens utseende att likna krossade äggskal.

Blomsterfrämjandet

Bosse Rappne kommenterar 2010 års pelargon så här: 

- Randig, prickig, fläckig eller strimmig. En tålig vän som trivs på den moderna inglasade balkongen, där det ofta är alldeles för varmt och torrt. Den utelämnar allt åt fantasin och torde gå under devisen; Man får vara som man är när man inte blev som man skulle.

Äggskalspelargonerna hittar vi i gruppen zonalpelargoner och även bland grupperna dvärg- och miniatyrpelargoner. I grupperna dvärg- och miniatyrpelargoner blir plantorna inte så stora men i övrigt är blommorna lika vackra som på de normalstora sorterna. Det finns äggskalspelargoner som har enkla blommor men även sorter med dubbla blommor.

Äggskalspelargonerna som finns i kommersiell odling idag introducerades av en engelsk förädlare under tidigt 1980-tal och antalet sorter växer år för år. Med stor sannolikhet fanns äggskalspelargoner tidigare än så men av någon anledning försvann de från odlingen. Enligt äldre anteckningar från 1870-talet beskrivs pelargoner som vi idag kan tolka som att det har rört sig om äggskalspelargoner.

Bästa placering av pelargoner

Pelargoner är solälskande och står gärna i ett söderfönster inomhus, men även soliga och varma platser utomhus under sommarhalvåret fungerar mycket bra. Ljusa inglasade balkonger och uterum är perfekta för pelargoner då de klarar av värmen i dessa utrymmen.

Så sköter du din pelargon

Att vattna sina pelargoner rätt är inte svårt. Låt jorden torka upp mellan vattningarna och tillsätt näring i vattnet från vår till höst. Det är viktigt att inte vattna för mycket, pelargoner tycker inte om att stå ständigt blöta. Häll därför bort eventuellt överskottsvatten en halvtimme efter bevattningstillfället. Följs dessa enkla råd har du som pelargonälskare blommande exemplar från vår till höst.

Text och bild: Blomsterfrämjandet

Årets pelargon och andra sköna pelargoner finns i vår växtshop!

Om tidigare Årets pelargon:

Årets pelargon 2009 – brokbladiga pelargoner

Årets pelargon 2008 – tulpanpelargoner