Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Årets pelargon 2009 - brokbladiga pelargoner

Pelargoner med dekorativa blad väcker ett stort habegär med sina vackra blad och mångfalden gör att alla kan hitta sin favorit. Den stora variationen på bladens mönster gör att just bladen hamnar i fokus och blommorna får stå lite åt sidan. Därför är årets pelargon en grupp och inte en sort.

Till Årets Pelargon 2009 har vi valt pelargoner med dekorativa blad. I den här gruppen ingår zonalpelargoner som har en annan bladfärg än den vanligt gröna, men vi hittar även brokbladiga pelargoner bland engelska-, doft- och hängpelargoner. Pelargoner är ett populärt släkte och just gruppen dekorativa pelargoner var mycket omtyckt i det viktorianska England (ca 1832-1900). Många av sorterna dokumenterades flitigt och därför vet man att en del finns kvar i odling än idag.

Många av pelargonerna som ingår i gruppen dekorativa blad har flerfärgade blad. Man delar in de flerfärgade i två- eller trefärgade. De tvåfärgade sorterna har bladfärger i grönt plus en annan avvikande färg. Denna avvikande färg är oftast vit eller går åt det gräddgula hållet. Hos de trefärgade sorterna finns en stor färgvariation. Här kan bladen ha nyanser i rött, mörklila, brunt, vitt eller gult tillsammans med den gröna färgen. Egentligen är trefärgspelargonerna fyrfärgade men man räknar inte med den gröna nyansen.

Beroende på sort kan blommorna vara enkla, halvdubbla eller dubbla och oftast varierar blomfärgen i nyanser av rött och rosa. Vita blommor finns också men hör till ovanligheterna.

Så sköter du brokbladiga pelargoner

Pelargonerna är ett artrikt släkte och hör ursprungligen hemma i södra Afrika. Klimatet där är varmt om somrarna medan vintrarna är torra, ljusa och svala. Detta ger oss en vägledning om hur pelargonerna vill ha det hemma hos oss.

Brokbladiga pelargonsorter ska placeras ljust för att färgerna i bladen ska bli så vackra som möjligt. Pelargonerna vill under växtsäsongen ha värme, sol och vatten med näring i. Kan man uppfylla dessa krav kan man också njuta av pelargoner var man än bor i vårt avlånga land. Är det varmt och soligt kan de stå utomhus, har man en inglasad balkong eller uterum trivs de där eller så går det alldeles utmärkt att njuta av pelargonerna i fönsterkarmen i ett soligt fönster. Snurra gärna på pelargonkrukan som står i fönstret ett halvt varv då och då så blir plantan jämn och fin.

Låt jorden torka upp mellan vattningarna och tillsätt näring i bevattningsvattnet från vår till höst. Övervattna inte, eventuellt överskottsvatten hälls bort från fatet eller ytterkrukan för att undvika att rötterna står i vatten.

Vintern är pelargonernas viloperiod och då mår de bäst av att ha en temperatur på 10-15 grader på en ljus plats. När ljuset kommer tillbaks på vårkanten är det lämpligt att plantera om sin pelargon i en krukväxtjord av bra kvalité och samtidigt passa på att beskära den.

Text och bild: Blomsterfrämjandet

Årets pelargon och andra sköna pelargoner finns i vår växtshop!

Fler Årets pelargon:

Årets pelargon 2017 – 'Kronprinsesse Mary'

Årets pelargon 2016 – 'Caliente Pink'

Årets pelargon 2015 – 'Violino'

Årets pelargon 2014 – 'Katy 13'

Årets pelargon 2013 – 'Velvet Red'

Årets pelargon 2012 – 'First Yellow'

Årets pelargon 2011 – 'Queen of Wien'

Årets pelargon 2010 – äggskalspelargoner

Årets pelargon 2009 – brokbladiga pelargoner

Årets pelargon 2008 – tulpanpelargoner