Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Änglapelargon doftar citron

Änglapelargonen eller pensépelargonen som den också kallas, är en korsning mellan engelsk pelargon och citronpelargon. Den har en romantisk elegans och skönhet. Med en sval övervintringsplats går den att njuta av från år till år.

Änglapelargonen har klasar av violformade blommor i rosa, vitt eller lila som översållar växten under tidig vår fram till och med juni. Blommorna är två- eller flerfärgade med ljusare och mörkare nyanser. Eftersom änglapelargonen är släkt med citronpelargonen doftar bladen svagt av citron.

Änglapelargonen trivs bäst när den står ljust, även i full sol, och i rumstemperatur. Vattna ordentligt! Änglapelargonen är också fin i kruka utomhus på sommaren.

Den riktigt drivne trädgårdsentusiasten kan övervintra änglapelargonen och få den att blomma om igen. Då ska den stå svalt,10-12°, över vintern och endast vattnas sparsamt. På våren beskärs den och sedan kan man njuta av en överdådig blomning igen. I augusti kan man ta sticklingar och sätta dem i sand.

Pelargonen har en anrik historia i Sverige och har odlats här sedan 1600-talet. På 1800-talet blev den oerhört populär som krukväxt och har allt sedan dess odlats i stora mängder. Pelargonen är älskad av många och det finns få krukväxter som är så förknippade med hemtrevnad som just pelargon. Pelargonen upplevs nog av många som en typiskt svensk krukväxt, men det är även en älskad krukväxt i många sydeuropeiska länder. Vill man ha en medelhavsinspirerad uteplats är det därför en ypperlig idé att placera ut pelargoner i lådor och krukor.

Månadens tips

Om du har krukväxter som blommar rikligt, plocka ett par blommor från dem och lägg i en skål med lite vatten i. Placera skålen på köksbordet, handfatet eller kanske på skrivbordet, så sprider du blomsterglädjen.

Plocka några kvistar och sätt dem i ett par vaser tillsammans på en bricka. Det blir hemtrevligt och stilfullt.

Ta några blommor eller blad från dina krukväxter och dekorera servetterna med inför middagen.

TEXT OCH BILD: Blomsterfrämjandet