Julens blommor – amaryllis
När du köper amaryllislökar för att driva själv ska du titta efter fasta lökar med friska rötter. Nu för tiden finns det färdigdrivna lökar att köpa. Läs hur du driver, sköter och får amaryllisen till blomma om nästa år.
Plantera amaryllislökar
Börja med att ta bort torra rötter på amaryllislöken. Låt sedan rötterna suga vatten över natten för att sätta fart på dem. Sätt dem över ett glas vatten, men låt inte själva löken komma i kontakt med vattnet. Krukan ska vara så stor att man får plats med två fingrar mellan löken och krukkanten. Är krukan för stor kan det ta lång tid innan löken börjar växa, och rötterna kan till och med ruttna bort. Två tredjedelar av löken ska sticka upp ovanför jorden.



När du planterat löken så låt krukan dra vatten underifrån i ungefär 10 minuter, men utan att vattnet når upp till lökens nivå. Ställ krukan över ett värmeelement för att få löken att börja vakna till liv snabbare. Vattna inte de första 2 veckorna och sedan bara ungefär var tionde dag. Vattnar man för ofta blir blomstängeln jättelång. Oftast brukar det ta mellan sex och åtta veckor från plantering till blomning, men framförallt de mindre specialsorterna kan ta längre tid på sig.



Jord och näring för amaryllis
Om du har tänkt kasta amaryllislöken efter blomningen har det inte så stor betydelse vilken jord du använder, och någon näring behövs då inte heller.
Vill du spara amaryllisen och försöka få löken att blomma om, är jorden viktigare. Använd en bra krukväxtjord som bas, och blanda upp den med sand för att förbättra dräneringen. När blommorna vissnat är det viktigt att du tar bort frökapslarna för att inte växtkraften i onödan ska gå till frösättning. Klipp inte bort blomstänglar och blad innan de vissnat helt. De innehåller mycket näring som ska tillbaka ner i löken för att den ska orka blomma om. Ställ amaryllisen ljust och fortsätt vattna ungefär en gång i veckan. Tillsätt flytande krukväxtnäring i vattnet.



Spara eller inte spara amaryllislök?
På sommaren trivs amaryllisen bra ute i trädgården. Låt krukan få stanna kvar ute så länge som möjligt – amaryllislökarna växer till i storlek när temperaturen går under 12 grader – men ta in den innan frosten kommer.
På hösten, när bladen börjar vissna, är det dags att sluta vattna och ställa undan krukan mörkt. När löken har vilat klart börjar den skjuta nya blad och förhoppningsvis en, eller till och med två blomstänglar. Amaryllisen är egentligen en vårblomma och det är inte säkert att de lökar du sparar hinner blomma innan jul. Lökarna som vi köper är för det mesta odlade på södra halvklotet och tror att det är vår när vi planterar dem på hösten.



Köp amaryllis från vårt stora sortiment i webbutiken!
Amaryllisfakta
Amaryllisen kommer från Sydamerika där det finns 75 vildväxande arter. De första amaryllisarna kom till Europa ungefär år 1700 och odlades i flera botaniska trädgårdar. Den första hybriden togs fram i England 1799 och fick namnet Johnsonii, efter mannen som genomförde korsningen. Den odlas fortfarande, men är ganska sällsynt i handeln. Under 1800-talet fortsatte man att ta fram nya amaryllissorter, men först i början av 1900-talet tog förädlingsarbetet fart på riktigt. Man strävade efter välformade, stora och enfärgade blommor.
Under senare år har massor av nya sorter kommit och de småblommiga amaryllisarna, som kallas 'Gracilis', har blivit populära. Blommorna kan se ut på många olika sätt. Det finns sorter som ser ut som spindlar och fjärilar, vissa är prickiga och andra är randiga. Det finns till och med gula sorter. Men den utrotningshotade blå amaryllisen, som växer vild i Brasilien, får vi bara drömma om!
Läs mer om julens blommor:
Amaryllis, Julstjärna, Jultulpan, Tazett, Azalea, Julros, Iskonvalj