Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Dekorativa blomsterlökar med vaxade amaryllis

Få blommor ger en så lyxig julkänsla som överdådiga amaryllis. Visste du att en amaryllislök innehåller allt vad plantan behöver för att blomma, utan att behöva vattnas? Det är därför man kan vaxa lökarna. 

Kopparfärgade vaxade amaryllislökar i en skål tillsammans med kulor och frostad kotte.Kopparfärgade vaxade amaryllislökar i en skål tillsammans med kulor och frostad kotte.Kopparfärgade vaxade amaryllislökar i en skål tillsammans med kulor och frostad kotte.
Kopparfärgade vaxade amaryllislökar i en skål tillsammans med kulor och frostad kotte.

Det är fascinerande att se en amaryllis växa och utvecklas från en lök. En vaxad amaryllislök sätter ännu mer fokus på själva löken och de kan vaxas i olika färger, för att kunna göra läckra jularrangemang.

Stilleben med vitvaxade amaryllisar. Lökarna står av sig själva med hjälp av en spiral.Stilleben med vitvaxade amaryllisar. Lökarna står av sig själva med hjälp av en spiral.Stilleben med vitvaxade amaryllisar. Lökarna står av sig själva med hjälp av en spiral.
Stilleben med vitvaxade amaryllisar. Lökarna står av sig själva med hjälp av en spiral. Foto: iBulb

Så fungerar vaxade amaryllis

Innan amaryllislökarna är belagda i vax får de en speciell behandling för att säkerställa att de kommer att producera blommor vid rätt tidpunkt. Efter detta täcks blomsterlökarna i färgat vax, ibland en kombination av vax och glitter. Det är ett precisionsarbete eftersom för varmt vax kan skada löken, men för kallt vax täcker inte.

Dramatiskt svartvaxade jullökar täckta med svart glitter.Dramatiskt svartvaxade jullökar täckta med svart glitter.Dramatiskt svartvaxade jullökar täckta med svart glitter.
Dramatiskt svartvaxade jullökar täckta med svart glitter. Foto: iBulb

Amaryllislökarna står av sig själva

Vaxade amaryllislökar som finns i handeln idag har en inbyggd metallspiral i botten, som gör att de kan placeras upprätt, stående av sig själva. Spiralen ger stabilitet och löken kommer inte att välta när amaryllisen växt till sig och utvecklat blommor. Men det går att ta bort spiralen om man hellre vill arrangera de vaxade lökarna i en skål eller kruka.

Vaxet måste hålla rätt temperatur – tillräckligt varmt för att täcka löken men inte för varmt för att skada den.Vaxet måste hålla rätt temperatur – tillräckligt varmt för att täcka löken men inte för varmt för att skada den.Vaxet måste hålla rätt temperatur – tillräckligt varmt för att täcka löken men inte för varmt för att skada den.
Vaxet måste hålla rätt temperatur – tillräckligt varmt för att täcka löken men inte för varmt för att skada den. Foto: iBulb

Skötsel av vaxad amaryllislökar

En blomsterlök innehåller alla näringsämnen som behövs för att producera blommor. Det är därför du inte behöver ge de vaxade lökar vatten. Placera dem på en ljus plats, så att blomstängeln blir stabil. Efter tre till sex veckor kommer slår blommorna ut.

Vaxade lökar behöver ingen skötsel och ingen vattning!Vaxade lökar behöver ingen skötsel och ingen vattning!Vaxade lökar behöver ingen skötsel och ingen vattning!
Vaxade lökar behöver ingen skötsel och ingen vattning! Foto: iBulb

Viktigt att känna till är att vaxade lökar inte kan blomma om. De hanteras som engångsblommor, precis som snittblommor. Den enda skillnaden är att man har en dekorativ lök att njuta av innan blommorna kommer – så dubbel glädje.

Silvriga och guldfärgade vaxade jullökar i en skål. Så småningom kommer blommorna.Silvriga och guldfärgade vaxade jullökar i en skål. Så småningom kommer blommorna.Silvriga och guldfärgade vaxade jullökar i en skål. Så småningom kommer blommorna.
Silvriga och guldfärgade vaxade jullökar i en skål. Så småningom kommer blommorna. Foto: iBulb

FOTO: iBulb