Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: laimdota

Snittulpaner – så står de längre!

Snittulpaner lyser upp med ett färgsprakande tulpanfyrverkeri, som varar ända fram till påsk! Eftersom tulpanerna fortsätter att leva och suga vatten, finns det några enkla knep för att hålla dem fina längre i vasen.

Skötselråd för snittulpaner

Behåll emballaget runt tulpanerna, så suger de lättare upp vattnet. Tulpanerna behöver en ny snittyta på stjälkarna, då tidigare snitt hunnit torka in och täppa till kanalerna som transporterar vatten. Skär av ca 1 cm av stjälkarna med en vass kniv. Med emballaget kvar sätts buketten i en ren vas som är fylld med friskt och kallt vatten. Låt tulpanerna stå svalt och dra åt sig vatten i ett par timmar. Ta sedan bort emballaget och arrangera tulpanerna.

Placering av tulpaner i vas

Tulpanerna håller sig fräscha längre om de placeras svalt. Undvik direkt solljus för längre hållbarhet. Snittblommors åldrande påskyndas av den etylengas som utsöndras från frukt. Placera därför inte tulpanerna vid sidan av ett fruktfat. Om den finaste platsen inte är den ultimata, kan man ju flytta undan hela vasen nattetid.

Fortsatt skötsel av tulpaner

Byt till nytt fräscht vatten i vasen, helst varje eller vart annan dag. Fyll på rikligt med kallt vatten. De flesta snittblommor mår bra av att snittas om efter någon dag, så även tulpaner.

Mer om tulpaner och vårkrukor:

Gör något mer av ditt 10-pack tulpaner – sött tulpanarrangemang!

Tulpaner i vas – 25 underbara bilder på tulpanbuketter!

Vårlökar – galleri med 26 vårlöksarrangemang i vas och kruka

Vårkrukor – inspiration med vårblommor och andra växter i kruka