Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Snabb julstämning med blommor

bland kan det vara svårt att få tiden att räcka till, trots att det enda många önskar är en lugn och skön julledighet med nära och kära. Blomsterfrämjandet delar här några tips som snabbt ger julstämning med växter som är lätta att få tag på. För faktum är att det räcker gott med några blommor och lite levande ljus för att skapa en härligt avslappnad och vacker atmosfär.

Vit höstglöd med fönsterlav i gammal skål

Vit jul

Julen 2015 ser inte ut att bli någon vit jul, i alla fall inte i södra och mellersta Sverige. Då kan det vara härligt att istället ösa på med vita blommor. På startbilden har vi dukat ett bord bara med olika blommor i vitt. Vita höstglöd i en skål, ett fång vita tulpaner, vita julstjärnor i kruka och korgar och hyacinter i en trälåda. Runt blommorna och för att täcka jorden har vi använt fönsterlav som skapar ett mjukt och naturligt utseende. Det går precis lika bra med mossa från gräsmattan i trädgården. Som pricken över i har kransen över bordet dekorerats med vita julbegoniablommor, skira som äppleblom.

Tips: Näverkorgar brukar man hitta för under en tia i andrahandsaffärer.

Tulpanerna är tidiga

Äntligen är de första svenska tulpanerna här. Röda och vita tulpaner till jul lyser upp var de än placeras. Vita tulpaner blir juligare när de blandas med röda bär och den röda färgen på tulpan gifter sig perfekt med röda julstjärnor. Tulpaner är också fina att blanda med grenar från skogen, till exempel tall och lärk.

Enkel krans av lärkgrenar och julbegonia

Azaleor med attityd även till nyår

Azaleor finns i härliga rosa, vita och röda nyanser och bjuder på en sagolik blomning. Duka ett bord med azalea, tallgrenar i en kruka och några hyacinter i glasvaser för doftens skull! Fördelen med rosa och vita azaleor är att de är underbara även till nyårsdukningen. Ge dem en sup vatten per dag så håller de länge!

Minijulstjärnor och tulpaner i små vaser, tillsammans med vitsprejade kottar.

Entrén

Välkomna dina gäster och dig själv redan i entrén. Milda vintrar är cyklamen otroligt effektfull och blomman klarar ett par minusgrader utmärkt. Tillsammans med en skål eller låda med äpplen blir det juligt och fint.

Julstjärnor som snittblommor

Röda julstjärnor är en klassisk julblomma som skapar känsla av jul. Ställ dem gärna på rad på bordet eller i fönstret. Vill du få ett mer händelserikt intryck blanda även in flerfärgade och rosa sorter.

Bladbegonia med teckning som ser snöpudrad ut

Julstämning med bladbegonia

Nästan som om snön fallit på bladen… Bladbegonian är fin att blanda i grupper, framförallt till röda och mörkt rosa blommor.

Amaryllis i kärve

Amaryllis i mängder

Att ställa många amaryllisar i en grupp tillsammans blir ett vackert blickfång. En ensam amaryllis är också fint, liksom att exponera amaryllis så att löken blir väl synlig. Lägg amaryllisen på en bricka, ställ den i en glasvas eller som här på bilden direkt på ett fat med enbart en julkärve som stöd.

Amaryllis i mängder - passa på att köpa upp ett gäng när de reas, så kan du njuta av arrangemanget långt in på det nya året.

TEXT OCH BILD: Blomsterfrämjandet