Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: Lena Granefelt och Lina Arvidsson

Ljuvliga arrangemang med hyacinter inför jul

Även om vi har en lång tradition av att använda hyacinten som julblomma för att sprida julstämning med dess härliga doft, så behöver vi ibland inspiration till att använda dem på nytt sätt. För doftkänsliga finns det doftlösa hyacinter.

Alla har inte tid och kunskap av att driva egna hyacinter till jul. Som tur är finns det färdigdrivna i knoppstadiet att köpa i butikerna.

Glaslådor med hyacinter är ett spännande sätt att exponera jullökarna på. Här har man lagt en matta av fönsterlav över jorden.Glaslådor med hyacinter är ett spännande sätt att exponera jullökarna på. Här har man lagt en matta av fönsterlav över jorden.Glaslådor med hyacinter är ett spännande sätt att exponera jullökarna på. Här har man lagt en matta av fönsterlav över jorden.
Glaslådor med hyacinter är ett spännande sätt att exponera jullökarna på. Här har man lagt en matta av fönsterlav över jorden. Foto: Lena Granefelt och Lina Arvidsson

Hyacinter för doftallergiker

För många är hyacinternas doft lika med doften av jul, för andra är doften en plåga som framkallar huvudvärk. Sedan flera år tillbaks kan du välja hur mycket det ska dofta. Svenskodlade hyacinter är doftkods-märkta och du som konsument kan enkelt se om doften hos den utslagna hyacinten är svag, medel eller fyllig. Det finns hyacinter med allt i från intensiv doft till de som nästan inte dofter någonting alls.

Hyacinter under glaskupa sätter hyacinterna i fokus. Vita hyacinter med svart dekor och något grönt är stilrent.Hyacinter under glaskupa sätter hyacinterna i fokus. Vita hyacinter med svart dekor och något grönt är stilrent.Hyacinter under glaskupa sätter hyacinterna i fokus. Vita hyacinter med svart dekor och något grönt är stilrent.
Hyacinter under glaskupa sätter hyacinterna i fokus. Vita hyacinter med svart dekor och något grönt är stilrent. Foto: Lena Granefelt och Lina Arvidsson

Skötsel av hyacinter i kruka

Hyacinter kan stå både i fönstret som en bit in i rummet. Om man flyttar dem till ett svalare ställe nattetid så blommar de längre tid. När hyacinter står i kruka ska de vattnas sparsamt men regelbundet så att inte jorden torkar ut, men den ska inte heller vara blöt. Man kan stötta långa blomstjälkar med en blompinne så att inte plantan välter eller stjälken går av.

Mixa hyacinter med andra julblommor. Matcha i samma toner och komplettera med lav och pinnar.Mixa hyacinter med andra julblommor. Matcha i samma toner och komplettera med lav och pinnar.Mixa hyacinter med andra julblommor. Matcha i samma toner och komplettera med lav och pinnar.
Mixa hyacinter med andra julblommor. Matcha i samma toner och komplettera med lav och pinnar. Foto: Lena Granefelt och Lina Arvidsson

Hyacinter i kruka ute

Så länge vädret är milt fungerar hyacinter även utmärkt utomhus. Placerade i en kruka eller i en korg vid entrén skapar de ett härligt välkomnande. Kombinera med julrosor, enris, kottar eller en lykta.

Hyacinter i glasvas är en klassiker. Lyft kompositionen till nya höjder genom att ha flera och i olika storlekar.Hyacinter i glasvas är en klassiker. Lyft kompositionen till nya höjder genom att ha flera och i olika storlekar.Hyacinter i glasvas är en klassiker. Lyft kompositionen till nya höjder genom att ha flera och i olika storlekar.
Hyacinter i glasvas är en klassiker. Lyft kompositionen till nya höjder genom att ha flera och i olika storlekar. Foto: Lena Granefelt och Lina Arvidsson

Hyacinter i glas

Genom att tvätta hyacinterna rena från jord och placera dem i skira glasvaser fås ett helt annat uttryck än när hyacinter exponeras i krukor. De vackra blomsterlökarna och rötterna framträder och känslan blir lyxig och tjusig. Tänk bara på att ha lagom mycket vatten i vasen, bara rötterna ska nå vattnet medan blomsterlöken vill vara torr.