Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Sockersöt inspiration till dekorationer och planteringar med ljung

Både vit och rosa ljung går att variera i oändlighet. Ljung är en superfin krukväxt för höstkrukor. Men visste du även att du kan använda den till bordsdekorationer inomhus?

1. Ljungkvistar runt ljushållare

Ljungkvistar runt ljushållare ger säsongsfeeling.Ljungkvistar runt ljushållare ger säsongsfeeling.Ljungkvistar runt ljushållare ger säsongsfeeling.
Ljungkvistar runt ljushållare ger säsongsfeeling.

Ta några blomkvistar av ljung och vira fast stående runt en ljushållare, vas eller liten barnmatsburk. Använd en tunn blomstertråd till blomsterbindning, som finns att köpa i blomsterhandeln eller i hobbyaffärer. Alternativt surrar man fast kvistarna i toppen och basen på en lång tråd och trär på en pärla med jämna mellanrum, sedan virar man fast tråden flera varv runt ljushållaren.

2. Droppar och bollar av ljung

Droppar och bollar av ljung – både levande och avklippta.Droppar och bollar av ljung – både levande och avklippta.Droppar och bollar av ljung – både levande och avklippta.
Droppar och bollar av ljung – både levande och avklippta.

Man kan forma ljungplantan till en boll eller droppe direkt i krukan, utan att klippa av kvistarna först. Då får man en levande liten skojig skulptur. Forma med hjälp av tunn blomstertråd. Vill man ha fristående ljungbollar, kan man använda en rund stomme i mitten och binda på ljungkvistarna på utsidan. Det går inte åt så mycket ljung då. Stommen kan man köpa i hobbyaffärer, eller tillverka själv av tidningspapper och mossa.

3. Inspiration till planteringar med vit ljung

Inspiration till planteringar med vit ljung.Inspiration till planteringar med vit ljung.Inspiration till planteringar med vit ljung.
Inspiration till planteringar med vit ljung.

Till vänster har man samplanterat vit ljung med silvernjurvinda, spetsmössa Tiarella cordifolia, finflikig silverek och bärljung Gaultheria mucronata.

Så enkelt och snyggt det blir att bara linda lite säckväv kring plastkrukan! Se bara till att sätta en plastpåse runt innan, så rinner inte vatten ut.

Längst ner till höger har hela plantor av ljung placerats med rötterna mot mitten på ett djupt fat. Täck med jord i mellanrummen. Stapla sedan gröna äpplen eller apel (prydnadsäpplen) i mitten.

Gör som många andra – handla krukor och växter smidigt i webbutiken!

4. Servettringar av ljung

Servettringar av ljung, och enkla ringar som ljusmanschetter.Servettringar av ljung, och enkla ringar som ljusmanschetter.Servettringar av ljung, och enkla ringar som ljusmanschetter.
Servettringar av ljung, och enkla ringar som ljusmanschetter.

Vira en tunn ring av ljungkvistar med hjälp av blomstertråd. Voila! Nu kan du använda ringarna som servettringar eller som ljusmanschetter. Ibland krävs det inte mer för att få rätta festkänsla!

5. Liten och stor ljunginspiration

Liten och stor ljunginspirationLiten och stor ljunginspirationLiten och stor ljunginspiration
Liten och stor ljunginspiration

Pressa några kvistar ljung. När de torkat kan du montera dem på en glasskiva och hänga upp på väggen.

Vilken sagolik känsla – i Skottland finns en gammal tradition av att göra tak av ljung. Man tog vad man hade. Ljung håller inte lika länge som vass, men gott i 20-30 år.  För den som har mycket och högväxta ljungfält på sina marker, kanske det kunde gå att åtminstone lyxa till en veranda...

6. Inspiration till planteringar med rosa ljung

Inspiration till planteringar med rosa ljung.Inspiration till planteringar med rosa ljung.Inspiration till planteringar med rosa ljung.
Inspiration till planteringar med rosa ljung.

Klassiska kombos men i schysta nya konstellationer. Testa att hänga krukorna som uppe till vänster. Upprepa och använd likadana krukor eller korgar, men i olika storlekar. Komplettera med ljungbollar vid fötterna och lyktor.

Bildkälla: Just Imagine, Heidetrends.de, missispf.blogspot, filzundgarten.blogspot, Decorella.hu, Amelie loves Denmarkkuistinkautta.blogspot, Rustic Decor, Mester Grønn, Stylizimo, Nothonthehighstreet.com, Naturalhomes.org, Etsy.com