Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Vackra blad- och mossbollar – så gör du dem

Någonting med den runda formen och naturmaterialen tilltalar oss. Dekorationsbollar på ett fat eller upphängda i band, ger en ombonad känsla inte bara till jul, utan året om.

Material till mossbollar:

Frigolitkulor eller oasis (alt. ihoprullat tidningspapper)

Tunn blomstertråd till blomsterbindning

(Snören om man vill dekorera mer)

Mossa

Tips: Både frigolitkulor, oasis och blomstertråd finns att köpa i hobbyaffärer och välsorterade blomsterbutiker. Blomstertråd finns i olika färger. Välj grönt om du vill framhäva den naturliga mossan, annars kan du festa loss i guld och silver så mycket du vill. Man kan även trä på pärlor här och där på tråden.

Julpyssel med mossbollar. Det här är basen, sen kan man fortsätta att dekorera om man vill.

Så här gör man mossbollar:

1. Fördela en näve mossa jämnt runt kulan.

2. Surra fast mossan med hjälp av  blomstertråden.

3. Fördela nästa näve mossa på samma sätt och fortsätt tills hela kulan är täckt. Kläm till och forma tills mossbollen är jämnt rund, lägg till mossa om det behövs.

4. Mossbollen är klar, men man kan lägga till detaljer och dekorationer nu – det kan vara robusta snören, dekorationsnålar och ljungkvistar. Det går även att lägga på några blad av murgröna, silverek eller blommor, som kan fästas med nålar eller viras in.

Bollar med lammöra och silverek

Bollar med lammöra och silverek

Lammöra kan man fästa med limsprej eller nålar. Se till att bladen överlappar, då de krymper ihop aningen när de torkar.

Fler dekorationsbollar i olika storlekar

Fler variationer på dekorationsbollar.

Det går att göra bollar av andra material med. Kottar kan limmas på stommen med hjälp av limpistol. Dekorationsbollar för utomhusbruk kan göras av stommar med ihopknycklat tidningspapper i plastpåse. Det passar bra för större bollar. Man kan använda ytmaterial som tall- och grankvistar.

Bildkälla: Blooms.de, atelierkari.blogspot, thebudgetdecorator.com, en.postila.ioaboutgarden.it, annasplads.dk, mobtownflorals.com