Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator
Foto: neirfy@

Driva kvistar i blom inne – så tjuvstartar man våren!

Få förskott på våren genom att ta in kvistar och driv i blom. Nästan alla tidigt vårblommande buskar och träd som sätter sina blomknoppar under sommaren innan, kan drivas under vintern.

Forsythia är bland de lättaste kvistar att driva i blom.Forsythia är bland de lättaste kvistar att driva i blom.Forsythia är bland de lättaste kvistar att driva i blom.
Forsythia är bland de lättaste kvistar att driva i blom.

När kan man driva kvistar i blom?

Under vårvintern kan man börja plocka in kvistar och lura dem till att blomma inomhus. I februari kan man börja i södra Sverige, mars brukar funka för Stockholmstrakten och något senare norröver. Tänk på att ju 
kallare det är utomhus, desto svårare är det att 
få dem att slå ut. Det finns ett knep för om det är riktigt kallt ute – låt kvistarna ligga och dra i aningen ljummet vatten en halvtimme, innan du sätter igång med råden nedan.

Tips: Passa på att ta vara på kvistar när du beskär dina buskar och träd, eller håll dig framme när det beskärs i parker.

Körsbärskornell är en vanlig buske och träd offentliga planteringar. De små gula blommorna kommer till sin rätt på en liten kvist i vas.Körsbärskornell är en vanlig buske och träd offentliga planteringar. De små gula blommorna kommer till sin rätt på en liten kvist i vas.Körsbärskornell är en vanlig buske och träd offentliga planteringar. De små gula blommorna kommer till sin rätt på en liten kvist i vas.
Körsbärskornell är en vanlig buske och träd offentliga planteringar. De små gula blommorna kommer till sin rätt på en liten kvist i vas. Foto: Masik

Vilka kvistar kan man driva?

De flesta buskar och träd som blommar under våren och som bildat sina blomanlag redan tidigare säsong. Det finns en lista nedan, men testa gärna fler växter. Kanske är inte blommorna det viktigaste, då gröna blad också är otroligt dekorativt och då kan du testa alla möjliga gröna växter. En av mina personliga favoriter är hästkastanj. Jag håller mig framme när kommunen beskär i parkerna. Testa gärna även rododendron, för de kan ha riktigt vackra bladknoppar.

Äpple och två olika prydnadskörsbär – det finns många vackra träd med vårblommor att driva i blom.Äpple och två olika prydnadskörsbär – det finns många vackra träd med vårblommor att driva i blom.Äpple och två olika prydnadskörsbär – det finns många vackra träd med vårblommor att driva i blom.
Äpple och två olika prydnadskörsbär – det finns många vackra träd med vårblommor att driva i blom.

Forsythia, trollhassel och tibast blommar på bar kvist och är klassiker i vintervasen. Passa på att ta in kvistar när du beskär äppel- och päronträd. Körsbär, prydnadsapelrosenkvitten och häggmispel är andra pålitliga kvistar, liksom doftande hybridkejsarolvon och körsbärskornell, med sina små lustiga gula tofsar.

En raring som glöms bort är slån. Den har ljuvliga vita körsbärslika blommor på eleganta mörka grenar. Svarta och röda vinbärsbuskar doftar gott, liksom prydnadsbuskar som rosenrips och gullrips. Flera prydnadsbuskar går att driva i blom som spirea, deutzia, schersmin och paradisbuske.

En kvist av häggmispel som tagits in och blivit ett vackert stilleben.En kvist av häggmispel som tagits in och blivit ett vackert stilleben.En kvist av häggmispel som tagits in och blivit ett vackert stilleben.
En kvist av häggmispel som tagits in och blivit ett vackert stilleben. Foto: © 2010 Oliver Hoffmann

Och glöm inte klassikerna i påskrisen som hassel och björk, vars hängen snabbt börjar växa  inomhus. Kvistar av olika slags vide och sälg slår också ut sina ”kissar” efter bara några dagar inne i värmen. Men dessa är inget för allergiker. Kaprifol är varken buske eller träd, men deras långa böjliga grenar går också att försöka driva i blom, annars är bladen väldigt vackra. Blåbärsris får också små blommor. Risen är fina att mixa med andra snittblommor som tulpaner.

Vinbärskvistar doftar gott, hästkastanj har maffiga knoppar, och sälg är en klassiker i vas.Vinbärskvistar doftar gott, hästkastanj har maffiga knoppar, och sälg är en klassiker i vas.Vinbärskvistar doftar gott, hästkastanj har maffiga knoppar, och sälg är en klassiker i vas.
Vinbärskvistar doftar gott, hästkastanj har maffiga knoppar, och sälg är en klassiker i vas.

Magnolia är den lyxigaste kvisten av alla och kan vara lite svår, men underbar när man lyckas. Även syrenen är kinkig, men den brukar man ha gott om för att experimentera.

Syren och magnolia är två primadonnor och svårare att driva i blom, men väl värt att försöka.Syren och magnolia är två primadonnor och svårare att driva i blom, men väl värt att försöka.Syren och magnolia är två primadonnor och svårare att driva i blom, men väl värt att försöka.
Syren och magnolia är två primadonnor och svårare att driva i blom, men väl värt att försöka.

Driv kvistarna i blom så här:

1. Skär en lång snittyta på tvären med vass kniv längst kvisten ca 3 cm. För tjockare grenar som är svåra att snitta, kan det hjälpa om den yttre barken skrapas bort ca 5 cm.

2. Sätt ner kvistarna i en vas med ljummet vatten (inte hett).

3. Vänj kvistarna successivt vid värmen. Ställ 
dem först i ett svalt rum först. Det kommer att ta allt mellan 2-5 veckor innan knopparna slår ut.

4. Byt vatten ofta, helst vart annan dag. Passa då på att göra ett nytt snitt.

5. Den största orsaken till varför kvistar inte går i blom är att knoppar torkar ihop om det är för torrt i rummet. Akta vasen från varma element och du kan gärna duscha kvistarna med en blomspruta varje dag. Har du stora kvistar kan 
du duscha dem i badkaret.

FOTO: Colourbox