Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Bind vackra midsommarkransar – 3 metoder, mängder av inspiration!

Midsommarkransar sätter piff på festen. Man kan välja att binda dem med hjälp av band och trådar som du köper i blomsterbutiken eller binda dem naturellt. Använd blommor från trädgården och ängen eller krydda upp den extra med några köpeblommor.

Metod 1. Binda en stabil midsommarkrans med stora blommor

Midsommarkrans med rosor, pioner, ranunkler, anemoner, vaxblomma och eukalyptus.Midsommarkrans med rosor, pioner, ranunkler, anemoner, vaxblomma och eukalyptus.Midsommarkrans med rosor, pioner, ranunkler, anemoner, vaxblomma och eukalyptus.
Midsommarkrans med rosor, pioner, ranunkler, anemoner, vaxblomma och eukalyptus.

Välj dina favoritblommor och gröna kvistar. Här används rosor, pioner, ranunkler, anemoner, vaxblomma, och eukalyptus. Metoden man använt är att först stärka blomstjälkarna för att lättare kunna linda dem runt stommen, ett hampasnöre med metalltråd i, samt lindat stjälkarna med grön blomstertejp som döljer förstärkningen och alla stickiga ändar.

Så här binder du midsommarkransen:

1. Skär stjälkarna ca 5 cm långa.

2. Ta den tunna blomstertråden och trä i blomman för att skapa en flexibel stam. På rosor och pioner sticker man i blombotten. På ranunkler böjer man tråden och trycker båda ändarna in i mitten av blomman. Anemonerna drar man tråden igenom stammen upp i blomkroppen utan att böja tråden.

3. Den gröna blomstertejpen lindas för att täcka stammen och tråden, samt bli lätt att arbeta med.

4. Blommorna arrangeras sedan en efter en genom att linda dem runt trådkronan, alla i samma riktning.

5. Avsluta genom att fylla i alla mellanrum och dölja stjälkpartier med eukalyptus.

Så här ser det ut medan man binder midsommarkransen.Så här ser det ut medan man binder midsommarkransen.Så här ser det ut medan man binder midsommarkransen.
Så här ser det ut medan man binder midsommarkransen.

Källa

Midsommarkrans som doftar kryddigt av rosmarin.Midsommarkrans som doftar kryddigt av rosmarin.Midsommarkrans som doftar kryddigt av rosmarin.
Midsommarkrans som doftar kryddigt av rosmarin.

Denna midsommarkrans binds på liknande sätt som ovan, men man har använt knistar av doftande rosmarin istället för eukalyptus. Använda blommor är rosor, stjärnflocka och rosenrips (går att byta ut mot lavendel).

Källa

Mycket enkla midsommarkransar med bladgrönt istället för blommor.Mycket enkla midsommarkransar med bladgrönt istället för blommor.Mycket enkla midsommarkransar med bladgrönt istället för blommor.
Mycket enkla midsommarkransar med bladgrönt istället för blommor.

Kvistar av grönt t ex myrten, björk, ormbunke, sparris eller gräs viras runt trådkronan i framkanten. Så här kan du väldigt snabbt göra kransar till hela sällskapet och de kan själva justera kronan.

Källa

Stilren midsommarkrans med prästkragar.Stilren midsommarkrans med prästkragar.Stilren midsommarkrans med prästkragar.
Stilren midsommarkrans med prästkragar.

Prästkragar, krysantemumblad, och någon schersmin.

Källa

Metod 2. Binda midsommarkrans med små buketter

Att jobba med små buketter gör att kransen blir mer jämnare.Att jobba med små buketter gör att kransen blir mer jämnare.Att jobba med små buketter gör att kransen blir mer jämnare.
Att jobba med små buketter gör att kransen blir mer jämnare.

Som metoden ovan, men istället för att binda in en och en blomma, virar man små buketter och arrangerar sedan dessa jämt över trådkronan. Fungerar bra när man jobbar med små blommor, som har tunna stjälkar. Sköna hem har en fin film som visar exakt hur man binder en sån härmidsommarkrans.

Källa

Småbuketter med rosa och lila blommor över hela midsommarkransen.Småbuketter med rosa och lila blommor över hela midsommarkransen.Småbuketter med rosa och lila blommor över hela midsommarkransen.
Småbuketter med rosa och lila blommor över hela midsommarkransen.

Mångfald i midsommarkransen. Till vänster övervägande köpeblommor som bärkvistar, vaxblomma och astilbe. Till höger en mer naturlig krans med penséer, bellis, löjtnantshjärtan och fröställningar av pärlhyacinter.

Källa

Gul ängskrans med kamomill, gullrisp och klöverblad.Gul ängskrans med kamomill, gullrisp och klöverblad.Gul ängskrans med kamomill, gullrisp och klöverblad.
Gul ängskrans med kamomill, gullrisp och klöverblad.

Källa

Metod 3. Binda midsommarkrans traditionellt

Den här färggranna midsommarkransen har bundits på traditionellt sätt utan stomme och snören.Den här färggranna midsommarkransen har bundits på traditionellt sätt utan stomme och snören.Den här färggranna midsommarkransen har bundits på traditionellt sätt utan stomme och snören.
Den här färggranna midsommarkransen har bundits på traditionellt sätt utan stomme och snören.

För att binda en midsommarkrans utan stomme och köpt floristmaterial, behöver man välja i huvudsak blommor med sega och böjliga stjälkar, som tål att viras. Här har man valt en martorn till basstomme, rosa astilbe, craspedia (de gula bollarna), viburnumbär och svarta dahlior (går att använda mörka pioner med). Att binda traditionellt brukar ge en tjockare krans än metoderna ovan.

Så här binder du en midsommarkrans på traditionell väg:

1. Förbered alla blommorna genom att klippa ner dem till ca 15 cm. Det är en bra längd att hantera. Ta bort överflödiga blad på stjälkarna.

2. Korsa de två första blomstjälkarna. Linda den översta runt den undre, dra upp stjälken på högersidan och vik tillbaka på översidan horisontalt i vänster riktning där du ska fortsätta att fläta. (Se de tre översta bilderna.)

3. Fortsätt att fläta klart basstommen. Bryt gärna av med lite andra gröna blad.

4. Basen är lagom lång när den tunna starten överlappar slutet ca 5 cm. Fortsätt att vira in de sista stjälkarna över starten och fäst dem genom att böja tillbaka och sticka in i stommen.

5. Nu är det dags att sticka i de färgglada blommorna. Detta är ett pilligt jobb. Lättast är att ta de mindre blommorna med längre stjälkar först och avsluta med de större blommorna som kan ha kortare stjälkar.

6. Blir det lite för svårt eller blommor trillar ut kan man fuska lite genom att vira lite tråd runt.

Man binder stjälkarna genom att låsa dem runt sig själva. Börja med den gröna basen och stick sedan i blommorna.Man binder stjälkarna genom att låsa dem runt sig själva. Börja med den gröna basen och stick sedan i blommorna.Man binder stjälkarna genom att låsa dem runt sig själva. Börja med den gröna basen och stick sedan i blommorna.
Man binder stjälkarna genom att låsa dem runt sig själva. Börja med den gröna basen och stick sedan i blommorna.

Källa

Fler midsommarkransar bundna på traditionellt sätt.Fler midsommarkransar bundna på traditionellt sätt.Fler midsommarkransar bundna på traditionellt sätt.
Fler midsommarkransar bundna på traditionellt sätt.

Använd ängsblommor som kamomill, klöver, gräs, smörblomma, hundkex, blåklocka, kråkvicker eller andra blommor du hittar på vägen.

Källa