Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Så här binder man en julkrans, plus mängder av inspirationsbilder!

Det är faktiskt väldigt enkelt att binda en egen julkrans om man bara känner till några trick. Med inspirationsbilderna kommer du att komma på precis hur du vill kombinera din egen julkrans, kanske t o m av material du har i trädgården.

Julkransar med kottar

Julkransar med kottarJulkransar med kottarJulkransar med kottar
Julkransar med kottar

Alla kottar går att använda till julkransar – grankottar, tallkottar eller lärkkottar. Du kan fästa dem på kransen på tre sätt; vira en ståltråd runt de understa fjällen på kotten och böj sedan tillbaka så att det bildas två stänglar, limma på kottarna med hjälp av t ex limpistol, eller slutligen vira diskret en tunn ståltråd mellan fjällen och runt stommen.

Lekfulla kransar med skogens djur

Kransar med skogens djurKransar med skogens djurKransar med skogens djur
Kransar med skogens djur

Hitta prydnadsdjur som hjortar, vinterfåglar, ugglor eller andra "juliga" djur i hobbyaffärer. Fåglar kan komma på pinne, annars kan man enkelt limma på djuren på kransen.

Köp juldekorationer smidigt i vår webbutik!

Julkransar med frukter

Julkransar med frukterJulkransar med frukterJulkransar med frukter
Julkransar med frukter

Vilka frukter andas jul för dig? Du kan använda det mesta. Prydnadsapel högst upp till vänster, fästs tillsammans med ormhasselns grenar på en mosstomme.

Uppe till höger har man repat strimmor på lime och torkat dem. Lime samsas med kanelstänger, ädelgran, rysk martorn, kottar och minikrukor.

Nere till vänster syns apelsiner mönstrade av nejlikor, citroner och röda äpplen på en stomme av gran, idegran och någon ljusare tuja. De små röda kvistarna består av mininypon och skimmiabär.

I högra nedre hörnet syns röda äpplen, murgröna och vitblommande skimmia.

Vilda kransar med naturtema

Vilda kransar med naturtemaVilda kransar med naturtemaVilda kransar med naturtema
Vilda kransar med naturtema

Hämta in några kvistar av dina vintergröna buskar och träd eller ta en tur i skogen (alltid fråga markägaren innan man skär av kvistar). Här har man mixat allt ifrån lingonris och bara lärkkvistar, till tuja, enris och gran.

Julkransar med extra allt!

Julkransar med extra alltJulkransar med extra alltJulkransar med extra allt
Julkransar med extra allt

Bind en grundstomme av gran- eller tallris tillsammans med kvistar av röda bär i blomsterhandeln (både levande och såna i plast som man kan återanvända år efter år). Pynta sedan överdådigt med rosetter av rutiga band, och massa annat juligt krimskrams i rött. Tricket är att hålla sig till färgerna rött och grönt, för att kransen inte ska upplevas för rörig.

Julkransar med mossa

Julkransar med mossaJulkransar med mossaJulkransar med mossa
Julkransar med mossa

Mjuka julkransar eller hjärtan av mossa. Till vänster har man fäst på flera olika sorters mossor på stommen. I mitten utgör mossan stommen, som man dekorerat med skimmia och mininypon längst ner. Till höger har hjärtan formats av ståltråd och mossan har virats runt med en ännu tunnare ståltråd. Enklare än så kan man nog inte binda en krans (eller hjärta). Läs även: Mys till det vid entrén inför advent och jul!

Material till att binda julkrans

Stommar till kransar man köpa eller fixa själv. De kan bestå av halm, ståltråd, kvistar eller styrolit. Ståltrådar som är avsedda för kransbindning köper man i hobbyaffärer eller i blomsterhandeln. Grövre ståltrådar används till att bilda stomme, samt för att fästa objekt som inte har egna skaft. Tunnare ståltrådar används för att surra och fästa runt stommen. Ha gärna en sax och sekatör redo. Se förslagen ovan för massa material man kan använda till julkransarna.

Använd växtmaterial från naturen och trädgården till julkransarna. Mixa med köpta växter, frukter eller krimskrams och breda band.Använd växtmaterial från naturen och trädgården till julkransarna. Mixa med köpta växter, frukter eller krimskrams och breda band.Använd växtmaterial från naturen och trädgården till julkransarna. Mixa med köpta växter, frukter eller krimskrams och breda band.
Använd växtmaterial från naturen och trädgården till julkransarna. Mixa med köpta växter, frukter eller krimskrams och breda band.

Så här binder du en julkrans steg-för-steg:

1. Börja med att förbereda allt material, genom att klippa det i lagom bitar och lägga i högar. Det blir så mycket enklare att montera sedan.

2. Kottar, frukter, kulor eller annat material som inte har ett skaft, virar man en ståltråd runt eller igenom, och böjer tillbaka ner, så att det blir en stadig "stjälk" under som man kan hålla i.

3. Istället för att binda en och en av växterna, sätter man först ihop dem till minibuketter.

4. Minibuketterna fäster man sedan individuellt vid stommen genom att vira ståltråden runt basen av buketten. Försök att inte platta till spretande grenar för mycket. Det är bättre att komma åt med ståttråden under några spretande utskott.

5. Du behöver inte klippa av tråden, utan fortsätter att montera nästa bukett och nästa, tills du är hela varvet runt.

6. Många brukar tycka att slutet är lite trixigt. Gör bara en eller två mindre buketter, som täcker övergången. Se gärna på filmen nedan, så ser du hela processen.

Bildkällor: frenchcountrycottage.net, songbirdblog.com, Habitually Chic, Mil and Dil Designs, Etsy, ink361.com, liveinternet.ru, lepetitchouchou.com.br, risulintu.net, Wunderweib, siberiack.exblog.jp, aboutgarden.it, IndulgyPinterest