Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

11 grönsaker och örter som du kan äta och återodla

Visste du att det går att återodla dina vanligaste grönsaker från resterna som blir över? Det är ett roligt sätt att odla med barnen på fönsterbänken, och även ett sätt att spara både pengar och onödigt avfall. Tipsen har jag hittat på olika bloggar där många blir förvånade hur enkelt det är och undrar om "vi har levt under en sten de senaste åren".

1. Återodla vitlök till god blast

Ibland börjar vitlöksklyftorna att få gröna skott. Då är de för bittra att laga mat med på det traditionella sättet. Istället för att kasta dem, kan man ställa dem med botten ner i lite vatten. De långa stjälkarna som bildas är mildare än klyftorna och kan användas färska som klipp i sallader eller som krydda i pasta och omelett. Läs mer om odla vitlök inomhus!

2. Återodla basilika som sticklingar

Basilika köpt i kruka från mataffären är svår att överleva länge. Blir det någon basilikakvist över, kan man sätta denna i ett glas med vatten. Använd stjälkar som är ca 10 cm. Skär av med kniv strax under ett bladpar och ta bort de understa bladen, så att inte dessa hamnar i vattnet. Ställ ljust i ett fönster, och snart visar sig nya rötter. När rötterna är ca 5 cm långa kan du plantera sticklingen i en kruka. Snart har du en fullvuxen planta som du kan skörda ifrån.

Källa

3. Koriander förökas från sticklingar

Liksom basilikan kan koriander återförökas från toppsticklingar. Även koriander kan planteras över i en kruka med jord efter någon vecka, och du har en stor planta inom två månader.

Källa

4. Ny salladslök – spara nederdelen

Inom loppet av bara fem dagar kan man man lyckas få en salladslök att växa ut från spill. Lämna minst 2,5 cm blast närmast roten när du hackar ner lökarna. Placera dem i ett glas med lite vatten. Redan efter några dagar har du ny blast.

Källa

5. Fin lökblast från olika lökar

Precis som salladslök, går det att göra på liknande sätt med  purjo, gul lök, rödlök och andra lökar. Det är blasten som utvecklas, men den understa köttiga löken återbildas inte.

Källa

6. Romansallat återväxer från botten

Ta vara på den nedre delen av stammen på romansallat. Placera i en skål med ca 1 cm vatten och ställ ljust. Inom två veckor börjar de nya bladen synas, och snart kan du börja skörda sallat igen.

Källa

7. Det går att äta morotsblast

Några kanske redan som barn testat att sätta morotsändar i lite vatten och sett blasten växa upp igen. Men få vet att man kan äta blasten. Den kan användas som kryddning ungefär som persilja i soppor, grytor och sallader. Sätt ändarna i vatten upp till hälften, och ställ skålen ljust. Inom 1-2 veckor har blasten spirat. Det är ingen idé att plantera över dem till jord, för nya morötter kommer inte att växa ut.

Källa

8. Ny ingefära från rotrest

Ingefära är en perenn knölväxt likt många trädgårdsirisar, och kan förökas på samma sätt. En liten bit rotknöl kan tryckas ner i planteringsjord men inte helt. Ibland har de t o m börjat visa spirande skott i kylskåpet och då är det bara att sätta igång. Det tar längre tid med ingefära än de andra exemplen här, men inom några månader ca 8-10, ska knölarna börjat sprida sig och det är dags att skörda.

En ingefära i kruka kan stå ute under sommarsäsongen, men klarar inte någon frost. Ta in krukan sent på hösten och fortsätta att skörda inne. Ibland kan man få den att övervintra, men då krävs det extra växtbelysning. Annars spar man bara någon rot och börjar om. Läs mer om att odla egen ingefära!

Källa

9. Svampar – champinjoner

Om champinjonen har lite rotanlag kvar på botten av foten, så kan man spara den sista lilla änden och lägga den i återanvänd kaffesump eller brunnen kompost. De föredrar det lite svalt under natten. Spreja komposten med vatten och håll den lite fuktig men inte blöt. Inom några dagar ska nya svampkroppar börja växa ut. Det funkar inte alltid, då svampar kan vara kinkiga och olika svampar kräver olika växtmaterial, men det skadar inte att testa även på andra svampar än champinjoner.

Källa

10. Bok Choy återodlas från rester

Släng inte den undre rotstocken av bok choy. Placera den i vatten på ett ljust ställe, och inom två veckor börjar rötter utvecklas. Sen kan du plantera om den i en kruka med jord och fortsätta att skörda bladen.

Källa

11. Återodla selleri från rotstock

Precis som bok choy och romansallat kan man få selleri att återväxa. Börja med att ha ändarna i vatten och när de fått rötter kan de planteras om i jord i kruka, där de kan fortsätta att växa och skördas i många månader.

Källa

Tips: När man har växtdelar stående i vatten är det viktigt att byta ut vattnet ofta, helst varje dag. Annars kan bakterier frodas och växterna drabbas av röta.

Mer om groddar och mikroblad:

Grodda och odla skott – din egen superfood!

Rengöra och pastörisera fröer innan groddning

Så här odlas supermaten mikroblad – microgreens

 Odla mikroblad – 11 miniträdgårdar inomhus