Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Nya böcker: allt om ogräs

Ogräs är egentligen växter som växer på fel plats. Ett förhållningssätt till oönskade växter som finns med i två nya läsvärda böcker om – ogräs! Bli vän med och känn igen dem, när trädgården ska rensas för att bli ogräsfri.

Ogräs – känn igen och ta bort

Av Gunnel Ginsburg (Prisma), 128 sid.

Ogräs – känn igen och ta bort.

En söt, vacker och praktisk bok om ogräs med fantastiska illustrationer på klassiskt flora-manér. Botaniska planscher visar exakt hur växten ser ut – både över och under jord (det är en kul aha-upplevelse att se hela rotsystemet breda ut sig!) och i alla olika stadier.

Cirka femtio växter med ogrässtämpel presenteras på ett sakligt och informativt sätt, och dessutom får du veta hur du bäst tar bort just det ogräset. Här finns även ett litet kapitel om nyttan med vissa ogräs. Formatet är behändigt men inte avsett att ha i fickan. En bok både för älskare och hatare av ogräs!

Rensa trädgården – från kirskål, kvivkrot, maskrosor, tistlar och annat gräs

Av Susanna Hultin & Gunnel Carlson (Semic), 112 sid.

Rensa trädgården från kirskål, kvickrot, maskrosor, tistlar och annat ogräs.

Boken är trevligt småpratig i tonen och samtidigt innehållssrik. Här får du veta lite av varje om våra vanligaste ogräs: för- och nackdelar listas (ja, alla ogräs är faktiskt bra på något sätt!), deras historia, vad du kan använda dem till samt bästa sätten att bli av med dem.

Många av bilderna är förföriskt vackra – hur kan man låta bli att tycka om revsmörblomman? – men därför ibland svåra att ha till hjälp när man letar i trädgården. Förklarande texter finns dock också.

TEXT: Anna G Tufvesson