Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny succéresa till Sydafrika! GENOMFÖRD!

Vi upprepar succéresan till Sydafrika och tar del av det bästa landet har att bjuda på. Har du inte upplevt denna del av världen så vänta inte, följ med oss i höst! Vi har ett fantastiskt program som väntar, trevliga hotell, bästa guiderna och upplevelser som garanterat blir minnen för livet.

Kapstaden är känt för sin avspända atmosfär och sitt aktiva nattliv. Stadens lokalbefolkning finner alltid orsaker till att njuta av livet i stort, vilket troligen är huvudorsaken till det rika utbudet på restauranger, barer och caféer. Johannesburg är känt för sina kostymklädda karriärister. Kapstaden är känt för sina konstnärer, kreatörer, artister, surfare och folk i stort som valt denna stad för att maximera sin livskvalitet. Och så är regionen känd för sin fantastiska flora! Med mer än 8000 arter brukar det beskrivas som ett ”botaniskt eldorado” som en gång i tiden faktiskt kartlagts av ingen mindre än Carl von Linné. Han skickade två av sina lärjungar för att utforska floran i Kap: Carl Peter Thunberg och Anders Sparrman som reste runt i Kap i flera år på 1770-talet. Deras arbete blev ovärderligt. Thunberg kallas fortfarande den sydafrikanska botanikens fader.

Sydafrikas fantastiska fauna

Fakta om resan

Datum: 16-26 oktober 2016

Pris: För Allt om Trädgårds prenumeranter 27 500 kr, ordinarie pris 29 500 kr. Enkelrumstillägg (i mån av plats) 5 500 kr.

För bokning och mer information se Trackers eller ring 08-669 22 00

PROGRAM

Dag 1. Avresa från Sverige

Avresa från Sverige via Istanbul till Kapstaden

Dag 2. Kapstaden – Taffelberget – Company Gardens

Ankomst till Cape Town International Airport. Vårt svensktalande team på plats i Sydafrika möter upp på flygplatsen. Efter ca 15 minuter är vi i kärnan av Kapstaden och vi får en god orientering av staden och dess historik. Därefter gör vi ett besök upp på Taffelberget om vädret tillåter. Den moderna kabinbanan (vars golv roterar!) som går till toppen tar ca 5 minuter och däruppe på över 1000 meters höjd möts vi av en förstummande utsikt i alla väderstreck. Taffelberget är känt för dess biologiska mångfald eftersom området innehåller över 1500 olika arter av plantor. Taffelbergets nationalpark har rikast växtlighet inom ”the Cape Floristic Region” och är det rikaste, enskilda floristiska området i världen. Förutom växter är det inte helt ovanligt att man får se en del djur, varav den absolut vanligaste är ”dassien” (klipp-hyrax), vars närmaste släkting faktiskt är elefanten.

Klippdassie som kikar ut från Taffelberget

Efter Taffelberget tar vi oss ner till Company Gardens som är Kapstadens gröna oas. Company Gardens skapades av Jan van Riebeeck i mitten av 1600-talet. Trädgården anlades för att odla grönsaker till invånarna i Kapkolonin, samt för att förse förbipasserande fartyg med proviant. Här hittar vi en vacker rosenträdgård bland mycket annat.

Incheckning på Portswood Hotel. Ett mycket trevligt nyrenoverat hotell med marin interiör, här finns en restaurang samt ett litet poolområde på innergården. Hotellet är fyrstjärnigt och ligger i det berömda området V&A Waterfront, med endast ett par minuters promenad från shoppingcentret i hamnen som har ett stort antal butiker, restauranger och barer. På kvällen är det välkomstmiddag på exotiska Gold Restaurant, en måltid med specialiteter från hela den afrikanska kontinenten och spännande underhållning. En perfekt start på Afrikavistelsen!

Dag 3. Stellenberg – Kirstenbosch

Efter hotellets frukost börjar vi dagen med ett besök på Stellenberg Gardens, beläget i stadsdelen Kenilworth. Denna herrgård med anor från 1800-talet är en pittoresk bakgrund till de vackert vårdade trädgårdar vid Stellenberg som har fått ett rykte som en av de vackraste trädgårdarna i Kapstaden.

Stellenberg Gardens

Efter besöket på Stellenberg Gardens beger vi oss till en av världens mest ansedda botaniska trädgårdar Kirstenbosch Botanical Gardens. Den är världskänd för sin vackra och mångfacetterade flora. Parken anlades 1913 och ligger i sluttningarna av Taffelberget. Parken huserar bara inhemska växter och täcker hela 528 hektar! Den odlade trädgården (på 36 hektar) visar upp samlingar av Sydafrikanska växter, framförallt de växter som trivs bäst i regionerna där vinter-regnet faller som allra mest. Vi får en guidad tur genom de olika trädgårdarna, bland annat ”the Peninsula Garden”, ”the Fragrance Garden” och ”Van Riebeck’s Hedge” som planterades 1660.

Kungsprotea i Kirstenbosch botaniska trädgård

Efter turen ges gästerna tid för lunch på egen hand på någon av de olika restaurangerna det finns att välja mellan. Det ges även tid till att strosa runt och upptäcka Kirstenbosch under eftermiddagen innan vi beger oss tillbaka till hotellet. På kvällen samlas vi för avfärd till V&A Waterfront för middag på populära Balduccis.

Dag 4. Godahoppsudden – Boulder's Beach

Efter frukosten åker vi på en guidad heldagstur till Godahoppsudden. Vi följer Atlantkusten mot Kaphalvön på vägar med vidunderlig utsikt, bl a Chapmans Peak som påstås vara världens vackraste väg. Godahoppsudden ligger i ett naturreservat där floran och faunan bevarats precis som den såg ut år 1488 när Bartholomeo Dias rundade udden.

Det populära gruppfotot vid Godahoppsudden

Vi stannar till vid Good Hope Nursery, en anrik plantskola fylld med fynbos och med både Table Mountain National Park och Kirstenbosch Gardens som återkommande kunder. Här har man lyckats ta vara på fridlysta arter och givetvis får vi följa med på en guidad tur runt anläggningen. Gemensam lunch äter vi på Two Oceans Restaurant belägen ute vid udden med en gripande utsikt ut över där de två haven möts.

Glasögonpinvin på Boulder's Beach

På eftermiddagen gör vi ett besök på Boulder's Beach i False Bay, där den sydafrikanska pingvinen håller till. Kolonin har varit utrotningshotad sedan länge men har nu glädjande börjat visa positiv utveckling. På kvällen äter vi middag på egen hand.

Dag 5. Harold Porters Botaniska – Mogg's – Hermanus

Frukost på hotellet. I dag lämnar vi Kapstaden för en heldagsutflykt till ”valmetropolen” Hermanus. Ett första stopp gör vi i Bettys Bay för att besöka Harold Porters Botaniska Trädgård. Vackert belägen vid kusten är denna trädgård mest känd för sina vattenfall och bärnstenspooler.

Nålproteor i Harold Porters botaniska trädgård

Vi åker vidare på de slingriga bergsvägarna som erbjuder vackra vyer mot Mogg's Country Cooking House för en gemensam lunch. Moggs Country Cooking House är en familjeägd restaurang inhyst i en gammal bondgård belägen i en av de gröna dalarna nära Hermanus. Det här är en äkta lokal hemlighet som man inte hittar till om man inte vet exakt vart man ska åka. De använder sig bara av lokalt producerade råvaror för att engagera de lokala producenterna.

Man kan se rätvalar i Hermanus hamn

Efter lunchen fortsätter vi vår färd mot Hermanus där vi spanar efter valar. Hit kommer valar varje år för att leka mellan augusti och november, så det är stor sannolikhet att vi kommer att se valar! På sena eftermiddagen styr vi kosan tillbaka mot Kapstaden. Middag på egen hand.

Dag 6. Abalimi Bezekahaya – Langa – Arderne Gardens

Efter frukost är det dags att bege sig ut till kåkstäderma för att besöka ett par olika trädgårdar genom olika projekt, bland annat Abalimi Bezekahaya och Ekhaya Ekasi. Här arbetar kvinnor från närområdet med att lära upp lokalbefolkningen att starta små odlingar för att täcka familjens behov och sälja på marknaden en gång per vecka. Genom ett besök här är ni med och bidrar till detta viktiga projekt.

Samodlingsprojektet Abalimi Bezekahaya

Därefter beger vi oss till Langa för en gemensam lunch på Lelapa Restaurant där vi får prova på Xhosa stammens matkultur, Mandelas eget folk. Maten och dessa bakgrund presenteras av färgstarka Xhosa-kvinnan Sheila, som driver restaurangen tillsammans med sin dotter Monica. Den här dagen lär vi oss mer om kulturskillnaderna i landet och ser hur stor del av landets befolkning lever. En fantastisk och omtumlande upplevelse! Ett levande bevis på att materiell välfärd inte alltid är receptet för lycka.

Efter lunch beger vi oss till Arderne Gardens i Claremont strax utanför Kapstadens kärna. Arderne Gardens grundades 1845 av Ralph Henry Arderne, en framgåmgsrik skogshuggare från England. Han samlade plantor från alla världens hörn och trädgården blev mer och mer berömd. Här får gästerna promenera omkring bland intressanta växter och en imponerande samling av olika trädarter. Tillbaka till Kapstaden på eftermiddagen. Resten av dagen och middag på egen hand.

Dag 7. Elgin – Fresh Woods – Auldearn Garden

Efter en härlig hotellfrukost är det dags att checka ut. Dagen kommer att spenderas i Elgin (ca 1,5 tim från Kapstaden) innan vi beger oss mot vinlandet. Första trädgårdsbesöket för dagen blir hos Barbara och Peter Knox-Shaws, vars yppiga och romantiska plantsamlarträdgård Fresh Woods tar andan ur oss med sina mängder av ovanliga buskar och träd, många av dem dessutom vilda arter. Mer än sjuttio olika japanska lönnar, hortensior, ett woodland och en promenadstig omgärdad av bambu är bara en del av det vi möter här. Dessutom har paret en mycket stor samling av rosor både historiska som moderna. Den har tilldelats en utmärkelse av Världsfederationen för Rosensällskap, som en av de mest intressanta Rosenträdgårdarna i världen just nu. Här finns också ett rikt fågelliv!

Ovanliga växter i Fresh Woods

Därefter är det dags för lunch på den härliga vingården Oak Valley. Här avnjuter vi en god bit mat innan dagens sista trädgårdsbesök. Sista besöket gör vi i den vackra trädgården Auldearn Garden. Jenny Simpson är en plantsamlande dam med sinne för vackra färgkombinationer. Den vackra utsikten mot Kogelberg biosfären inramas av rosor som informellt växer tillsammans med körsbärsträd. Två dammar och ett litet vattendrag bidrar också till den härliga naturupplevelsen som vi får oss till livs här.

Utsikt mot Kogelberg från Auldearn Garden

På sena eftermiddagen styr vi mot Franschhoek för incheckning på trevliga Protea Hotel Franschhoek som ligger i vindistrikten utanför Kapstaden. Protea Hotel Franschhoek har bla en pool och trevliga umgängesutrymmen och inte minst, perfekt läge med promenadavstånd till restauranger och små butiker. Om tid finns har man här även möjlighet att besöka Franschhoek Open Gardens som är ett årligt evenemang i Franschhoek (biljett ingår). Flera trädgårdar öppnar upp för allmänheten denna helg (lördag – söndag) så man får chansen att besöka dessa praktfulla verk. På kvällen äter vi middag på egen hand.

En av många vackra trädgårdar i Franschhoek

Dag 8. Babylonstoren – Franschhoek Open Gardens

Första besöket blir på den magnifika farmen Babylonstoren. Här odlas frukt och grönsaker i mängder tillsammans med vackra blomster. Det är inte sällan man kan skåda trädgården i olika inredningsmagasin.

All världens frukt och grönsaker i Babylonstoren

Lunch på egen hand i Franschhoek. På eftermiddagen har vi återigen chansen att besöka Franschhoek Open Gardens som är ett årligt evenemang i Franschhoek. Tre eller fyra trädgårdar hinner man med på en eftermiddag. På kvällen äter vi middag på egen hand.

Dag 9. Vingårdarna Old Nectar – Rustenberg

Efter frukosten beger vi oss ut för en heldag bland vingårdar och trädgårdar. Vårt första besök blir på den vackra trädgården Old Nectar. Trädgården grundades av Una van der Spuy, en av pionjärerna inom trädgårdar i Sydafrika. Una skapade trädgården under de 71 år som Old Nectar var hennes hem; från 1941 till hennes död 2012, 100 år gammal. Trädgårdarna på Old Nectar sträcker sig över 2 hektar, varje trädgård har sin egna unika charm. Alla trädgårdar omges av 200-åriga ekträd.

Otroliga växtsamlingar med sydafrikanska inhemska plantor

Efter detta besök är det lunch på egen hand i Stellenbosch. På eftermiddagen besöker vi den vackra trädgården Rustenberg. Trädgården går i en klassisk engelsk stil med rosor, fingerborgsblommor, salvias, anemoner, liljor samt mycket, mycket mer, en blomälskares dröm! Här får vi möjlighet att flanera omkring själva och insupa den vackra trädgården och miljön. Därefter är det tid att smaka av deras utsökta viner.

Vindgårdarna i utkanten av Kapstaden

På kvällen äter vi gemensam middag på den trevliga bistron French Connection påhuvudgatan i Franschhoek, som ligger på några minuters gångavstånd från hotellet. Restaurangen serverar Sydafrikanska klassiker med fransk ”touch”.

Dag 10. The Cellars Hohenort Hotels – hemresa

Frukost på hotellet och därefter utcheckning. Första stoppet görs på The Cellars Hohenort Hotels, där vi får en guidad rundtur följt av en lunch. Sen fortsätter vi till Kapstadens flygplats för hemresa mot Europa via Istanbul. (Safariresenärerna har avvikande schema, se nedan.)

The Cellars Hohenort Hotels med flera varierande designträdgårdar

Dag 11. Hemkomst

Ankomst till Sverige.

 

Allt om Trädgård till Sydafrika, Safaritillägg

Dag 10 (25 okt.) Sabona Wildlife Reserve

Frukost på hotellet och därefter utcheckning. Vid hotellet väntar vår buss som ska ta oss till vår safaridestination Sabona Wildlife Reserve (ca 3,5 tim). Incheckning på trevliga Dwyka Tented Lodge. I en uttorkad ravin med historiska stenformationer som fond ligger lodgens nio lyxiga tält. Bredvid de vackert inredda tälten finns det bland annat en relaxavdelning och en vinkällare. Gemensam lunch på lodgen, därefter avkoppling innan eftermiddagens aktiviteter. Game Drive (safari) i skymningen. Gemensam middag tillbaka på lodgen.

Dag 11. Afrikanska bushen

Under hela dagen njuter vi av den Afrikanska bushen. I gryningen ger vi oss av med vår ranger för att spåra vilt under de tidiga morgontimmarna, när djuren är mest aktiva. Tillbaka på lodgen avnjuter vi en sydafrikansk frukostbuffé med nybakat bröd av lokala råvaror. Under resten av förmiddagen finns tid att utforska omgivningarna tillsammans med en ranger eller slappna och njuta av utsikten från verandan. Efter lunch, när eftermiddagshettan börjar lätta beger vi oss ut på ytterligare en safari på jakt efter ”the big 5”. Våra rangers och spårare har radiokontakt för att ge gästerna största möjlighet till spännande upplevelser. På kvällen serveras middag och vi lyssnar till den afrikanska natten.

Dag 12. Safaritur

Vi börjar morgonen med en sista kort safaritur följt av frukost på lodgen, därefter utcheckning och återresa till flygplatsen i Kapstaden. Lunch på egen hand längs vägen.

Dag 13 (28 okt.)

Ankomst till Sverige.

 

Fakta om resan

Datum: 16-26 oktober 2016 GENOMFÖRD!

Pris: För Allt om Trädgårds prenumeranter 27 500 kr, ordinarie pris 29 500 kr. Enkelrumstillägg (i mån av plats) 5 500 kr.

Priset inkluderar:

Flyg med Turkish Airways t/r Stockholm/Göteborg/Köpenhamn – Kapstaden

Dagsaktuella flygskatter

Mat/Varm 3-rätters middag och frukost samt dryck på flyget

5 nätter på Portswood Hotel i Standard dubbelrum, inklusive frukost

3 nätter på Protea Hotel Franschhoek i Standard dubbelrum, inklusive frukost

Samtliga transporter i programmet (i en luftkonditionerad ”luxury coach”)

Måltider och dricks till busschaufför

Samtliga gemensamma måltider inklusive 10% dricks

Bagagebärare på flygplatser och hotell (obligatoriskt)

Samtliga utflykter, inträden och studiebesök i programmet

SATOUR utbildad guide under hela resan (SATOUR – Sydafrikanska turistbyrån)

En representant från Allt om Trädgård

Svensktalande koordinator från PROPEL AFRICA som säkerställer alla detaljer under hela resan

I priset ingår ej:

Måltider och aktiviteter på egen hand

Dricks till hotellpersonal och guider

Reseförsäkring och avbeställningsskydd för deltagarna

Dryck under måltiderna

TILLÄGG SAFARI

Datum: 25-28 oktober 2016

Pris: 9 900 kr/pers (minst 10 deltagare). Enkelrumstillägg 3 000 kr (i mån av plats).

Priset inkluderar:

Tur & retur transfer till och från Kapstaden

Vatten på transferbussen.

Bagagebärare på hotellen (obligatoriskt)

2 nätters boende på Sanbona’s Dwyka Tented Lodge med helpension och samtliga Game Drives

Bagagebärare på flygplatsen

Dricks till chaufför

I priset ingår ej:

Dricks till lokalguide och game ranger

Dryck till måltiderna

Avbeställningsskydd och reseförsäkring för deltagarna

För bokning och mer information se Trackers eller ring 08-669 22 00

Läs gärna mer i artikeln Trädgårdar i Kapstaden för fler bilder från tidigare resor.