Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Ny succéresa till Sydafrika! GENOMFÖRD!

Efter förra årets succéresa till Sydafrika är vi glada att kunna erbjuda en ny resa till detta botaniska eldorado. Resan i år har vi kryddat extra och är jämförelsevis lite mer av allt. Vi besöker flera både större och mindre trädgårdar men kommer även njuta av vackra landskap, spana efter valar, få en vinprovning på erkänd vingård och mycket mer. Upplevelserna, besöken, miljöerna och den mycket unika naturen gör detta till en oförglömlig resa.

Fakta om resan

Datum: 15 - 27 oktober 2015

Pris: För Allt om Trädgårds prenumeranter 32 990 kr, ord pris 34 990 kr, minimum 30 deltagare. Enkelrumstillägg (begränsat antal): 4 500 kr.

Allt detta ingår:

Flyg med British Airways tor Stockholm – Kapstaden. Köpenhamn och Göteborg på förfrågan mot ev tillägg. 

Mat /varm 3-rätters middag och frukost) samt dryck på flyget.

6 nätter på Protea Hotel President i standard dbl rum, inklusive frukost.

4 nätter på Protea Hotel Franschhoek i standard dbl rum, inkl. frukost.

Samtliga transporter i programmet (i en luftkonditionerad ”luxury coach”).

En vattenflaska per dag ombord på bussen.

Måltider och dricks till busschaufför.

Samtliga gemensamma måltider inkl. 10 % dricks.

Bagagebärare på flygplatser och hotell (obligatoriskt).

Samtliga utflykter, studiebesök, inträden och vinprovningar i programmet.

SATOUR utbildade engelsktalande guiden Paula Peridago-Rehder under hela resan. Svensktalande koordinator från PROPEL AFRICA som säkerställer alla detaljer under hela resan.

Gunnel Carlson som svensktalande trädgårdsciceron.

En representant från Allt om Trädgård.

I priset ingår ej:

Måltider och aktiviteter på egen hand.

Dryck under måltiderna, om inte annat framgår av programmet.

Dricks till hotellpersonal och guider.

Reseförsäkring och avbeställningsskydd för deltagarna.

Anmälan och övriga frågor:

Rosebuds Tours tel: 0243-166 20 eller info@rosebuds-tours.se

I Sydafrika finns det mer än 23 000 typer av växter, varav cirka 8 500 endast   finns i världens minsta, men arttätaste växtrike, The Cape Floral Kingdom vid   Kapstaden. Dessa växter återfinns ingen annanstans och en gång i tiden   kartlades de av Carl von Linnés lärjungar. Linné skickade hit Carl Peter Thunberg   och Anders Sparrman som reste runt i flera år på 1770-talet och utforskade   floran i Kapprovinsen. Deras arbete blev ovärderligt. Thunberg kallas fortfarande   den sydafrikanska botanikens fader.

PROGRAM

Dag 1: Avresa från Sverige

Kvällsflyg till London Heathrow för att byta till nattflyg till Kapstaden. Trerätters middag, drycker och frukost serveras under flygningen. Alla resenärer får också en liten kudde, en filt och ett tandborstset.

Kapstaden är Sydafrikas näst största storstadsområde (efter Johannesburg),  med 3,5 miljoner invånare i storstadskommunen, City of Cape Town Metropolitan   Municipality. Staden går även under smeknamnet moderstaden (afrikaans:   moederstad  engelska: mother city). Staden är belägen på Atlantkusten i den   sydvästra delen av landet.  Kapstaden är känt för sin avspända atmosfär och sitt aktiva nattliv. Stadens   lokalbefolkning (kallade ”Capetonians”) finner alltid orsaker till att njuta av livet i   stort, vilket troligen är huvudorsaken till det rika utbudet på restauranger, barer   och nattklubbar. Johannesburg är känt för för sina kostymklädda karriärister.   Kapstaden är känt för sina konstärer, kreatörer, artister, surfare, klättrare och   folk i stort som valt denna stad för att maximera sin livskvalitet!

Dag 2: Taffelberget - Company’s Gardens - Sea Point

Efter vår ankomst till Cape Town International Airport går bussfärden direkt in  mot Kapstaden vars kärna vi når efter cirka 15 minuter. Den inhemska guiden   ger en god orientering av staden och dess historik på engelska. Därefter gör vi   ett besök uppe på Taffelberget om vädret tillåter. Den moderna kabinbanan   (vars golv roterar) går till toppen och däruppe på över 1 000 meters höjd möts vi   av en förstummande utsikt i alla väderstreck. Taffelberget är känt för dess   biologiska mångfald eftersom området innehåller över 1 500 olika arter av   växter. Taffelbergets nationalpark har den rikaste växtlighet inom "the Cape   Floristic Region" och är det rikaste, enskilda floristiska området i världen.   Förutom växter är det inte helt ovanligt att man får se en del djur, varav den   absolut vanligaste är "dassien" (klipp-hyrax), vars närmaste släkting faktiskt är   elefanten.  (För bekvämlighetens skull, när vi är på berget går bagaget vidare till hotellet för   utplacering på rummen!)

Vidunderlig utsikt från Taffelberget

Efter Taffelberget tar vi oss ner till Company’s Gardens som är Kapstadens  gröna oas. Company Gardens skapades av Jan van Riebeeck i mitten av 1600-  talet. Trädgården anlades för att odla grönsaker till invånarna i Kapkolonin samt   för att förse förbipasserande fartyg med proviant. Här hittar vi en vacker   rosenträdgård bland mycket annat.

Sedan åker vi ner till Sea Point för incheckning på trevliga Protea Hotel  President där vi ska bo i sex nätter. Detta fyrstjärniga hotell ligger centralt och   bra med ca 8 minuters bilväg till både det berömda shoppingcentret i hamnen,   V&A Waterfront och Kapstadens stadskärna. I bostadsområdet Sea Point, som   ligger ett stenkast från hotellet, ligger även ett flertal trevliga restauranger och   butiker med en lokal känsla. På några minuters gångavstånd från hotellet ligger   havet och ett fantastiskt promenadstråk som sträcker sig flera kilometer längs   Atlantkusten.  På kvällen äter vi en gemensam middag på hotellet.

Dag 3: Hermanus - Harold Porters Botaniska Trädgård

Efter att ha avnjutit en ordentlig frukost checkar vi ut från hotellet. I dag lämnar  vi Kapstaden för en heldagsutflykt till "val-meckat" Hermanus. Ett första stopp   gör vi i Bettys Bay för att besöka Harold Porters Botaniska Trädgård. Vackert   belägen vid kusten är denna trädgård mest känd för sina vattenfall och   bärnstenspooler.

Vi åker vidare på de slingriga bergsvägarna som erbjuder vackra vyer till  Moggs Country Cooking House där vi ska njuta av en gemensam lunch. Det är en familjeägd restaurang inhyst i en gammal   bondgård beläget i en av de gröna dalarna nära Hermanus. De använder sig bara   av råvaror från lokala producenter.

Efter lunchen fortsätter vi vår färd mot kuststaden Hermanus. Där får vi tid  egen hand att spana efter valar. Viken i Hermanus är speciell för dit kommer   valar varje år för att leka mellan augusti och november och det är mycket   sannolikt att vi kommer att se valar! På sena eftermiddagen styr vi kosan tillbaka mot Kapstaden. Middag på egen hand.

Dag 4: Godahoppsudden - Boulder's Beach

Efter frukost åker vi på en guidad heldagstur till Godahoppsudden. Vi följer  Atlantkusten mot Kaphalvön på vägar med vidunderlig utsikt (bland annat   Chapmans Peak som påstås vara världens vackraste väg). Godahoppsudden   ligger i ett naturreservat där floran och faunan bevarats precis som den såg ut år   1488 när Bartholomeo Dias rundade udden. Vi stannar till vid Good Hope   Nursery, en anrik plantskola fylld med den typiska Sydafrikanska   buskvegetationen fynbos och med både Table Mountain National Park och   Kirstenbosch Gardens som återkommande kunder. Här har man lyckats ta vara   på fridlysta arter som inte klarar av det hårda vädret längs med Cape Peninsula,   och givetvis får vi följa med på en guidad tur runt anläggningen  (ca 1 h).

Vårt glada gäng vid Godahoppsudden

Vi äter sedan en gemensam lunch på Two Oceans Restaurant belägen  udden med en gripande utsikt där de två haven möts. På eftermiddagen gör vi   ett besök på Boulder's Beach i False Bay, där den sydafrikanska pingvinen   håller till. Kolonin har varit utrotningshotad sedan länge men har glädjande nog   börjat visa en positiv utveckling igen.   Middag på egen hand.

Dag 5: Bloemendal - West Coast - Langebaan Lagoon

Efter frukost på hotellet är det avfärd med bussen för en dag längs med  västkusten. Västkustregionen utgör en väsentlig del av det Sydafrikanska   växtriket. På västkusten finns det mer än 1200 sorters växter varav 80 av dessa   är helt unika för området. Första stoppet blir hos Bloemendal Nursery som   tillhandahåller plantor till flera av de trädgårdar som vi kommer besöka eller har   besökt, bland annat Kirstenbosch Gardens. Här är det inte fina gräsmattor utan   lite terräng så bekväma skor är att rekommendera.

Därefter fortsätter bussen till West Coast National Park. Vi kommer att  passera mysiga Darling, en liten ort som ligger långt bort från vingårdar och   gyllene vetefält i låglandet. Darling är västkustens egna pärla och har en uppsjö   av vilda blomster. I oktober är västkusten ofta fortfarande ett färgglatt spektra   av nyutslagna blommor, trots att det börjar gå mot sommar.  Här får vi möjlighet att strosa längs stranden vid Langebaan Lagoon.   Sluttningarna som omger lagunen täcks ofta av en härlig grönska. Detta lockar   till sig en hel del antiloper och andra växtätare. För att verkligen ta vara på den   vackra naturen serveras dagens lunch i det fria i form av en liten picknick.   Middag på egen hand.

Dag 6: Abalimi Bezekahaya - Langa

Efter frukost är det dags att bege sig ut till kåkstäderna för att besöka ett par   olika trädgårdar genom projektet Abalimi Bezekahaya. Här arbetar kvinnor   från närområdet med att lära upp lokalbefolkningen att starta små odlingar för   att täcka familjens behov och sälja på marknaden en gång per vecka. Genom ett   besök här är ni med och bidrar till detta viktiga projekt, eftersom vi skänker en   donation till projektet.

Därefter beger vi oss till Langa för en gemensam lunch på Lelapa Restaurant där vi får prova på Xhosa stammens matkultur, Mandelas eget folk. Maten och   dess bakgrund presenteras av färgstarka Xhosa-kvinnan Sheila, som driver   restaurangen tillsammans med sin dotter Monica. Den här dagen får gästerna   lära mer om kulturskillnaderna i landet och se hur en stor del av landets   befolkning lever. En fantastisk och omtumlande upplevelse! Ett levande bevis på   att materiell välfärd inte alltid är receptet för lycka. Tillbaka i Kapstaden på eftermiddagen. Middag på egen hand.

Dag 7: Stellenberg - Kirstenbosch

Efter hotellets frukost börjar vi dagen med ett besök på Stellenberg Gardens,   beläget i stadsdelen Kenilsworth. Denna herrgård med anor från 1800-talet är en   pitoresk bakgrund till de vackert vårdade trädgårdarna vid Stellenberg som   anses vara en av de vackraste trädgårdarna i Kapstaden. Den vita trädgården vid   sidan av huset har en underbar blandning av romantiska perenner och   grönsakslandet ståtar med en blandning av örter, grönsaker, luktärtor och   fingerborgsblommor.

Rosenträdgården i Stellenberg

Efter besöket på Stellenberg Gardens besöker vi en av världens mest ansedda  botaniska trädgårdar, Kirstenbosch Botanical Gardens,  som är världskänd för   sin vackra och mångfacetterade flora. Parken  anlades 1913 och ligger i   sluttningarna av Taffelberget. Parken har  bara inhemska växter och täcker hela   528 hektar! Den odlade trädgården  (på 36 hektar) visar upp samlingar av   Sydafrikanska växter, framför  allt de växter som trivs bäst i regionerna där   vinterregnet faller som  allra mest.   Vid ankomsten får vi en guidning genom de olika  trädgårdsdelarna (bland annat   "the Peninsula Garden", "the Fragrance  Garden" och "Van Riebeck's Hedge" som   planterades 1660).

Nåldynsproteor i Kirstenbosch botaniska trädgård

Efter turen finns tid för lunch på egen hand på någon av de olika restaurangerna  här.  Du får även tid till att strosa runt och upptäcka Kirstenbosch under   eftermiddagen innan vi åker tillbaka till hotellet.   Vi avslutar dagen med gemensam middag på vårt hotell.

Dag 8:Fresh Woods - Fairholme - Auldearn Garden

Efter dagens hotellfrukost är det dags att checka ut. Dagen kommer att  spenderas i Elgin innan vi beger oss mot vinlandet, där vi kommer att bo under   resten av resan.  Första besöket blir hos Barbara och Peter Knox-Shaws, vars yppiga och   romantiska plantsamlarträdgård Fresh Woods tar andan av oss med sina   mängder av ovanliga buskar och träd, många av dem dessutom vilda arter. Mer   än sjuttio olika japanska lönnar, hortensior, ett woodland och en promenadstig   omgärdad av bambu är bara en del av det vi möter här. Dessutom har paret en   mycket stor samling av rosor både historiska som moderna. Den har tilldelats en   utmärkelse av Världsfederationen för Rosensällskap, som en av de mest   intressanta Rosenträdgårdarna i världen just nu. Här finns också ett rikt fågelliv!

Andra besöket blir på Fairholme, familjen Hendersons stora och   mångfacetterade trädgård med den egna plantskolan, specialiserad på gräs,   lavendel och intressanta perenner. Trädgården ligger mycket vackert lokaliserad   med en magnifik utsikt över dalen. Plantskolans sortiment finns planterat i de   mer än 100 meter långa visningsrabatterna som omsluter ett gångstråk. Här   finns även terasser, grästrädgård, partärträdgård, woodland och en formell   rosträdgård att bekanta sig med.

Därefter är det dags för lunch på den härliga vingården Oak Valley. Här avnjuter  vi en god lunch innan dagens sista trädgårdsbesök.  Dagens sista besök gör vi i den vackra trädgården Auldearn Garden. Jenny   Simpson är en plantsamlande dam med sinne för vackra färgkombinationer. Hon   har här på sin bergstoppsträdgård Auldearn samlat mängder av inhemska och   exotiska växter som hon låter sväva fram i färgstämda teman runt om i   trädgården. Den vackra utsikten mot Kogelberg biosfären inramas av rosor som   informellt växer tillsammans med körsbärsträd. Två dammar och en liten   vattentrappa bidrar också till den härliga naturupplevelsen som vi får oss till livs   här.

På sena eftermiddagen styr vi kosan mot Franschhoek för incheckning på trevliga  Protea Hotel Franschhoek. som ligger i de vackra vindistrikten utanför   Kapstaden. Protea Hotel Franschhoek är mycket trivsamt med bland annat en   pool och trevliga umgängesutrymmen och inte minst, perfekt läge med   promenadavstånd till restauranger och små butiker.  Middag på egen hand.

Franschhoek

Dag 9: Franschhoek Open Gardens

Idag är första dagen av  Franschhoek Open Gardens som är ett årligt weekend  evenemang i Franschhoek, på orten där vi bor. Du får en inträdesbiljett som   gäller för alla trädgårdarna och disponerar din dag på egen hand, så du får   chansen att besöka många fina privatträdgårdar. Fyra eller fem av trädgårdarna   hinner du med på en förmiddag respektive eftermiddag.   Lunch och middag på egen hand.

Dag 10: Stellenbosch - Tempel Wines

Efter frukosten beger vi oss ut för en heldag bland vingårdar och trädgårdar.  Först stoppet är på Stellenbosch University Botanical Garden, Sydafrikas   äldsta universitetsträdgård, beläget mitt i den mysiga lilla universitetsstaden.   Därefter är det lunch på egen hand i Stellenbosch.   Efter lunchen beger vi oss vidare till vingården Tempel Wines som ägs i och   drivs av det svenska paret Alf och Marie. Här får gruppen en guidad rundtur på   vingården samt får se hur man på traditionellt sätt tillverkar vint. Givetvis får vi   även smaka av gårdens egna viner!

Ikväll  äter vi en gemensam middag på trevliga bistron French Connection på  huvudgatan i Franschhoek som ligger på några minuters gångavstånd från   hotellet. Restaurangen serverar Sydafrikanska klassiker med fransk ”touch”.

Dag 11: Babylonstoren - Stellenbosch

Vi startar dagen med ett besök på den magnifika farmen Babylonstoren (Här  får man strosa omkring på egen hand i denna magnifika anläggning. Här odlar de   frukt och grönsaker ekologiskt i mängder tillsammans med vackra blomster. Det   är inte sällan man kan skåda trädgården i olika inredningsmagasin, så här finns   många roliga idéer att hämta. De har även en trevlig shop med produkter från   gården, böcker och annat med trädgårdsanknytning.

Babylonstorens rosentorn

Sedan fortsätter vi in till Stellenbosch där eftermiddagen är avsatt för lunch,   shopping och andra aktiviteter på egen hand.   På kvällen går vi till Ryan’s Kitchen som ligger på gångavstånd från hotellet.   Här äter vi Sydafrikansk mat av högsta kvalitet, serverat med finess i Ryan’s   egen hemtrevliga restaurang.

Dag 12: The  Hohenort Hotel Gardens - Hemfärd

Frukost på hotellet och därefter utcheckning. Sedan åker vi till The  Hohenort Hotel Gardens, en gång nominerad som en av de vackraste   hotellträdgårdarna i världen av den amerikanska välrenommerade tidningen   Garden Design. Efter en guidad tur avnjuter vi en kaffe/tekopp på deras veranda.

Waterfront

Sedan fortsätter vi till Kapstaden för shopping och lunch på egen hand i den  populära gallerian V&A Waterfront. På eftermiddagen blir vi upphämtade för   transfer till Kapstadens flygplats för hemresan till Europa.

Dag 13: Hemresa

Efter nattflyget från Kapstaden till London, byter vi flyg och reser hem till Sverige dit vi anländer på förmiddagen.

 

Safaritillägg

Måndag 26 oktober (dag 12)

På sena eftermiddagen, när de övriga i gruppen åkt till flygplatsen för hemresa   till Sverige, så fortsätter vi till nyrenoverade Protea Hotel Sea Point och   checkar in för en sista natt i Kapstaden innan det är dags för safariäventyret.   Detta trestjärniga hotell ligger centralt och bra med endast 6-8 minuters bilväg   från V&A Waterfront och Kapstadens stadskärna. Middag på egen hand.

Tisdag 27 oktober - Johannesburg - Pilanesberg

Tidig frukost och utcheckning, därefter morgonflyg mot Johannesburg.  I Johannesburg väntar vår buss som ska ta oss till vår safaridestination   Pilanesberg (ca 2,5 tim).  Incheckning på Ivory Tree Game Lodge (www.africananthology.co.za), som är   en femstjärnig lodge som ligger i nordvästra delen av Pilanesberg Game Reserve.   Pilanesberg är ett malariafritt område nordväst om Johannesburg. Denna   nationalpark som är Sydafrikas fjärde största är hela 55 000 hektar stor, och   innehåller alla de omtalade Big 5’s. Big 5 är en gammal jägarterm, för de fem   stora vilt som ansågs vara svårast och farligast att jaga på savannen. De   innefattar: leopard, lejon, elefant, noshörning och afrikansk buffel.

Gemensam lunch på lodgen, därefter avkoppling innan eftermiddagens  aktiviteter.   Game Drive (safari) i skymningen.  Gemensam middag tillbaka på lodgen.

Onsdag 28 oktober

Morgonsafari i gryningen, därefter frukost på lodgen.  Förmiddagen kan man slappna av vid lodgens poolområde, följt av lunch.   Gamedrive (safari) i skymningen.  Gemensam middag tillbaka på lodgen.

Torsdag 29 oktober

Gästerna börjar morgonen med en sista Game Drive följt av frukost på lodgen,   därefter utcheckning.  När alla har checkat ut och är redo för avfärd, åker gruppen in mot Johannesburg   (ca 2,5 tim). Vi stannar till längs vägen på en afrikansk marknad för att strosa   omkring och se vad vi kan fynda. Här finns kuriosa med inspiration från hela   Afrika, glöm bara inte att pruta!  Transfer till OR Tambo för kvällsflyg till Europa.

SAFARI-tillägg

Pris: 11 590 (minst 10 deltagare).  Enkelrumstillägg (begränsat antal) 2 900 k.

I priset ingår:

Transfer till Kapstadens flygplats 

Inrikesflyg Kapstaden-Johannesburg 

Transfer från Johannesburgs flygplats till Shepherds Tree Game Lodge  (T/R) med luftkonditionerad buss 

Bagagebärare på hotellen (obligatoriskt) 

1 natt boende på Protea Hotel Sea Point inkl. frukost 

2 nätters boende på Ivory Tree Game Lodge med helpension och samtliga  Game Drives 

1 representant från PROPEL AFRICA som säkerställer alla detaljer under hela vistelsen 

1 flaska vatten per dag på transferbussen 

Bagagebärare på flygplatserna (obligatoriskt) 

Dricks till chaufför och Game Rangers 

Returflyg från Johannesburg-London-Sverige istället ifrån Kapstaden

I priset ingår ej:

Dricks till lokalguide 

Dryck till måltiderna

Anmälan och övriga frågor:

Rosebuds Tours tel: 0243-166 20 eller info@rosebuds-tours.se

Se fler bilder från våra tidigare Sydafrikaresor på Flickr: första gruppen och andra gruppen. Läs även artikeln Trädgårdar i Kapstaden.