Minitest: Fågelmatare
Att mata fåglar är både en nytta och ett nöje. Allt om Trädgård har känt och klämt på några olika varianter av fågelmatare. Glöm inte heller att du måste fortsätta mata fåglarna hela vintern om du en gång börjat. Placera mataren i närheten av ett buskage där fåglarna kan söka skydd.
Foderlada
Gedigen matare med fyra fack för olika sorters mat vilket lockar flera sorters fåglar.
PLUS: Rymmer mycket och behöver inte fyllas på så ofta. Stabil. Kul och annorlunda design. Maten håller sig fräsch och torr. Relativt enkel att fylla på (om man inte monterar den för högt).
MINUS: Kräver montering på stolpe. Lite speciell design som kanske inte passar överallt. För att kunna lyfta taket och fylla på mat måste man ta loss ett par sprintar, vilket kan vara
lite pyssligt om man är kall om händerna.
Pris: 595 kr, Wildlife Garden.
Matkula med sugpropp
Liten och nätt fågelmatare i plast. Monteras med sugpropp på utsidan av ett fönster.
PLUS: Kan diskas i maskin. Kul att se fåglarna på nära håll. Diskret och
fin design.
MINUS: Består av bara tre delar men var ändå inte lätt att montera eftersom beskrivningen var svårtolkad. Stora öppningar: maten kan bli blöt och även smutsig eftersom fåglarna hoppar in. Måste fyllas på ofta. Vid 20 minusgrader måste man ta in den.
Pris: 145 kr, Designtorget.
Stålbur för nötter
Matare helt i stål för nötter och större frön.
PLUS: Skräp och spillning ramlar ner på marken. Ekorresäker (taket låses fast med hjälp av en krok). Enkel konstruktion. Lätt att placera. Lätt att fylla på. Oöm.
MINUS: Kanske inte den roligaste designen.
Pris: 110 kr, Klinta Kryddor & Grönt.
Fröautomat
Matare i plåt för frön.
PLUS: Lätt att placera. Lätt att fylla på. Oöm. Samlar inte skräp. Fina färger i retrostil. Rymmer mycket. Maten håller sig fräsch.
MINUS: Funkar bäst för frön (nötter är egentligen en bättre och mer energirik föda).
Pris: 145 kr, Nelson Garden.