Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Miniintervjun: Lars Kjellenberg

Lars Kjellenberg, doktrand vid SLU/Alnarp som i vår disputerar med projektet ”Jakten på den perfekta moroten” om morötters smak.

”JAG VILL HA MORÖTTER MED ÅRGÅNGSKARAKTÄR!”

Vad är en perfekt morot?

 – En morot med krispig, fräsch, stor och spännande smak som lever kvar i munnen. Jag har satt ribban högt och hoppas att få uppleva den perfekta moroten innan jag dör!

Varför just morot?

 – Det är en fantastisk gröda som kan användas till allt. Det finns prover och tester sedan 40 år tillbaka, och själv har jag arbetat med projektet i åtta år. Jag upplevde att smaken på morötter blev allt sämre, och ville ta reda på varför.

Vad kom du fram till?

 – Att det viktigaste för morotens smak är odlarens skicklighet, därefter vilken sort det är. Sedan årsmånen, det vill säga hur vädret var under odlingsåret, och till sist sådant som vilken gödsel man använder och hur moroten hanteras. Morötter blir stressade av våldsam skakning, tvätt och lagringsförhållanden vilket kan ge en besk smak.

Vilken är framtidens morot?

 – Jag hoppas att vi kommer att kunna köpa morötter med karaktär efter sin odlingsplats – ungefär som vin.

Har du någon egen favorit?

 – Den gamla sorten ’Kämpe’ som är lite sträv och med mycket karaktär och den nyare ’Rodelika’ med stort och lite sötare smakregister. Men alla morötter smakar bäst om man äter dem direkt när man dragit upp dem ur landet!

SLU/Alnarp