Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Miniintervju: Olle Andersson

Hallå Olle Andersson, aktiv i nätverket Mykorrhiza som håller på med ”guerilla gardening” – gerillaodling – odling på mark man inte själv äger.

Vad gör ni?

 – Vi vill göra staden grönare och hitta nya platser att odla mat på, närodlat och billigt. Det är vårt sätt att försöka förändra den ohållbara matsituation som finns, med långa transportsträckor och stor energiåtgång. Bland annat har vi tagit hand om ett övergivet koloniområde i Malmö, där vi börjat odla i pallkragar och har planterat fruktträd. Vi är också på gång att starta kollektiva trädgårdar i Malmö, tillsammans med kommunen.

 Bästa tipset för den som vill bli en gerillaodlare?

 – Det är roligt att odla tillsammans, gå ihop flera stycken, hitta mark som inte är använd av kommunen och som ser trist ut. Plantera ett träd och sätt dit en fin skylt. Prova squash, den ger bra effekt, den syns med sina fina blad och så blir det stor skörd. 

 Måste man vara ung och radikal för att börja med ”guerilla gardening”?

 Nej, det är till för alla och har funnits länge internationellt. Att odla är ett grundläggande behov hos människan. Att odla sin egen mat gör att man får en relation till det man stoppar i sig. Att odla och arbeta med händerna sänker dessutom stressnivån och har läkande effekt.