Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Miniintervju med Peter Bergkvist

Franska forskare har kommit fram till att Roundup och andra ogräsmedel med den aktiva substansen glyfosat, förutom denna, även innehåller extremt giftiga tillsatser. Tre frågor till Peter Bergkvist, agronom på Kemikalieinspektionen.

Hur ställer sig Kemikalieinspektionen till det?

– Det är ingen nyhet, utan en fråga som har diskuterats länge. Också amerikanska forskare har kommit fram till liknande resultat i tester med groddjur som dog vid direktkontakt med medlen. Mycket pekar på att det inte är den aktiva substansen glyfosat i sig som ger dessa effekter utan ytaktiva ämnen, så kallade polyetylenglykoltalgaminer, som också förekommer i en del glyfosatprodukter.

Hur är det med användningen av Roundup och liknande medel i Sverige?

– Sverige och övriga nordiska länder har ställt krav på tillverkarna att dessa ytaktiva ämnen i produkterna bör bytas ut. Det har lett till att tillverkarna tidigt lanserade så kallade Bio-produkter i Norden, till exempel Roundup Bio. De innehåller inte talgaminer – alltså ytaktiva ämnen. De här Bioprodukterna har kunnat marknadsföras som mindre miljöfarliga och har gått bra på den nordiska marknaden.

Hur håller du ordning på ditt eget ogräs?

– Det finns många förebyggande åtgärder och icke-kemiska metoder. Enklast är ogräshackan. Ogräs växer ofta i grusgångar, och där är det smidigast att hacka bort det.