Miniintervju: Matti Leino
Matti Leino, forskare vid Nordiska museet har lyckats få liv i ett 151 år gammalt frö av doftakacia från Egypten. Den lilla plantan finns nu att beskåda i orangeriet på Julita gård.



Akacian som vaknat efter 151 år.
Hur sällsynt är det att så gamla frön gror?
– Det här är det äldsta frö som väckts till liv i Sverige. Men det absolut äldsta jag känner till är ett 2 000 år gammalt frö från en dadelpalm. Man hittade fröet i en ruin i Israel.
Hur gjorde du med akaciafröet?
– Jag försökte efterlikna akacians naturliga miljö och sådde flera frön i sand och hade dem i en klimatkammare där det är 20 grader. Tre frön grodde efter 2 – 3 veckor, men bara ett överlevde. Plantan har nu levt i två år och är tre decimeter hög. Jag väntar på att den ska få blommor.
Hur ska man förvara sina frön?
– Det ska helst vara kallt och torrt. Själv förvarar jag mina fröpåsar i frysen i plastlådor för lösviktsgodis. I botten har jag salt eller risgryn som tar bort fukt. Somliga frön har överlevt i 15 – 20 år.
Ärt- och tomatfrön kan leva i flera decennier. Frön som luktar mycket, som palsternacka och morot har kortare hållbarhet. Doftakaciafröet har legat i en glasburk med korklock i rumstemperatur. Akacia är en art som utvecklats i öknen och är van vid att behöva vänta väldigt länge på regn.