Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Mini-intervju: Lisa Stevens

Lisa Stevens på Klinta Kryddor & Grönt säljer 23 olika holkar för insekter och smådjur.

Varför en insektsholk i trädgården?

 – Det blir allt svårare för våra insekter och smådjur att hitta bon. Och vi behöver dem för att kretsloppet ska fungera. Visste du till exempel att nyckelpigor kan äta över 4000 bladlöss i sitt liv? Dessutom är det intressant att se hur djur och insekter förökas och utvecklas.

 Vilka andra djur behöver bo-stöd?

 – Fladdermöss får det svårare när vi bygger tätare hus och igelkottar letar ständigt bra bon i våra allt mer välstädade trädgårdar. Grodor och paddor uppskattar en sval stenhög eller keramikkruka. En padda i trädgården betyder tur och att kunna titta på fladdermössen i skymningen och se när igelkotten har fått bebisar är väldigt spännande. 

 När ska man sätta upp holkarna?

 – Det finns aldrig ett dåligt tillfälle, de kan sättas upp oavsett säsong. Igelkotte-, grod- och paddhus kan du lämna ute året om och de behöver inget underhåll. Fågelholkar ska helst städas mellan kullarna. När det ska göras beror på vilken sorts fågel som bor där. Men känn ingen press att du måste städa alla holkar varje år. Det viktigaste är att du HAR holkar!

 Har du holkar i din trädgård?

 – Massor! Vi har ett mycket rikt djur- och insektsliv på Klinta och försöker hjälpa djuren så mycket vi kan. Vi använder inga bekämpningsmedel och behöver därför deras hjälp med att hålla trädgården och grönsakslandet i topptrim.

Klinta Kryddor & Grönt