Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marit Danielsson: Spik i ryggen, viva i magen

KRÖNIKA:Aj! Jag ligger på en spikmatta. Det gör in i helsike ont när man reser sig, därför ligger jag kvar... Det är inga riktiga spikar utan en modern variant med plastpiggar som punkterar spänningar i ryggen – poff! En given succé: stressat folk som inte har tid och råd med massage blir hjälpta. Utan hjälp av andra. Kan själv. Nödvändigt – eftersom alla andra också är stressade ... Hittade min i hälsokostaffären.

Spik i ryggen, viva i magen

AJ! JAG LIGGER PÅ EN SPIKMATTA. Det gör in i helsike ont när man reser sig, därför ligger jag kvar... Det är inga riktiga spikar utan en modern variant med plastpiggar som punkterar spänningar i ryggen – poff! En given succé: stressat folk som inte har tid och råd med massage blir hjälpta. Utan hjälp av andra. Kan själv. Nödvändigt – eftersom alla andra också är stressade     ... Hittade min i hälsokostaffären.

JAG HAMNAR ALLT OFTARE I HÄLSOKOSTBUTIKEN fast jag aldrig varit någon hälsokostare, det nyttigaste jag gör är att inte bre Nutella på marmeladsmörgåsarna och inte trycka i mig de efterlängtade åtta mumsmumsen på fredagskvällen utan bara fyra. Men jag är trött på infektioner. Och något spännande är det med hälsokostbutiken. Sist fick jag en vision när jag och mina virus gjorde ett besök. Jag var där för att trimma immunförsvaret, mina virus följde väl med för att åka räkmacka in på redan försvagade individer. Jag laddade med echinacea, tranbär, goji, C-vitamin och omega 3. Min plånbok chockskadades. Då slog det mig: tänk att ha en hälsokostavdelning i trädgården! Havtorn med C-, A- och E-vitaminer. Goji, man kan pilla ut fröna ur bären, eller köpa frön. Tranbär – de vill ha fuktigt, kanske borta vid den regnfyllda gyttjepö... eh dammen! Blåbär – krutpaket som håller näringen efter frysning. Broccoli i massor. Tänk, vi trädgårdsmänniskor kan bli virusfria zoner! Perfekt! Nå, tills planerna satts i verket ska jag rota runt knuten efter gratisnyttigheter – hör här:

GULLVIVA: Nyvunnen kunskap för mig, men gullvivor är troligen det mest C-vitaminrika vi har i trädgården! Blanda kronbladen i sallader, som dekoration i socker. Den är dock fridlyst på vissa platser. Maskros: Huvudsallad och maskros tillhör samma familj men maskros ger 3 gånger mer protein och C-vitamin, 4 gånger mer kalcium och järn, 5 gånger mer fosfor och 12 gånger mer A-vitamin! Kaniner kan sin sak – ät maskros! Svinmålla: Så lagom charmig men hjälp så nyttig! Dubbelt så mycket C-vitamin som spenat. Massor av kalcium. Hacka ner i sallader, och den kan ersätta spenat i de flesta recept. Svartvinbärsblad – extremt gott om C-vitamin! Finhacka, gör vinbladsdolmar och te.

Så nu ska jag bli min egen hälsokostbutik – virusen ska bums förpassas till komposten!

Redaktionen matchar

Dags att planera sommarens vyer.

Så här vill redaktionschefen ha det! Rart, rufsigt och frodigt.

Här är redaktionens egna tips på vackra växtkombinationer:

• Viveka Ljungström, red chef:I min köksträdgård växer grönkål, sömntuta, lila blåklint och vallmo. Snyggt i all enkelhet!

• Liselotte Lundström, redigerare: Min sambos farmor har en så fin rabatt, mitt i solen, där knallröda rosor trängs med ljuslila lavendel. Jag älskar färgerna ihop – och doften sen, mmm ... En sån plantering måste jag ha själv!

• Magnus Hagstedt, bildredaktör:Jag matchar ’Silberfeder’, ett gräs som ger höjd och prassel, med fackelblomster ’Dropmore Purple’ och bambun ’Bimbo’. Allt detta på en matta av doftande timjan och röda tulpaner!

• Aylin Akkoç Ågren, layoutare:När vi flyttade in i vårt hus såg vi den enorma syrenbusken blomma samtidigt som liljekonvaljerna i dungen bakom. Det var en finfin kombination!

PSST : Min egen favoritkombo: rosafluffiga stockrosen ’Appleblossom’ mot faluröd stugvägg. Gills det...?

Marit