Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marit Danielsson: Sommarens topplista

KRÖNIKA: Det är bra med listor. Göra-listor, topplistor, kom-ihåg-listor. Här kommer min lista på vad jag hoppas ha tid, pengar, solsken och tur nog att förverkliga i sommar:

Sommarens topplista

1. JAG ÖNSKAR MIG SNYGGA STENLÄGGNINGAR. Blev inspirerad av Denise Grünstein som i förra numret slog fast att en stenlagd uteplats inbjuder till umgänge. Det ligger mycket i det. Jag såg nu också, när jag med friska ögon kom upp till stugan i helgen, att cementplattorna nedanför stugkvisten – nejnej, de är inte snygga!

2. UPPSTAMMADE ROSOR OCH RODODENDRON I KRUKA. Jag ska stamma upp saker över huvud taget. Klippa schersminen till ett träd, kanske tvinna ihop flera grenar till en snurrad stam som sedan får blomma ut i en doftande krona. Roligt! Vackert!

3. EN DYNBOX. Gud vet var jag hittar den. Men jag vill ha kuddar och filtar liggande vid stolarna på uteplatsen, och då är det väldigt praktiskt med en vattentät box att slänga ner dem i när jag går in.

4. FORMKLIPPTA BOLLAR. Tänk en lite tufsig bortglömd ängsbit i utkanten av tomten – placera en välvårdad formklippt buske där, och genast adlas markbiten till ”trädgård”. Den klippta busken smittar av sig på det tufsiga och visar att det friväxande, rufsiga är ett medvetet val.

5. JAG ÄR GALEN I PERSILJA. Jag drömmer om stora, höga bestånd av slätbladig och krusbladig, båda sorterna absolut. De ska vara så frodiga att man kan äta hur mycket som helst. Kära persilja, säg hur du vill ha det – du får precis som du vill bara du trivs hos mig!

6. PRYLSUGEN HAR JAG BLIVIT. Jag drömmer om gjutna fågelbad, små statyhuvuden som halvt döljs av buskage, och vindspel med glittrande prismor. Prylar antyder närvaron av människor. Någon har varit där, någon anas fast den är frånvarande och en dimension av liv tillförs.

7. DEN SISTA AV MINA DRÖMMAR KÄNNS HELT GENOMFÖRBAR. Jag drömmer om en sommar i stugan – inte åka bort. Det spar pengar och tid! Kanske rent av så att jag kan börja beta av punkterna 1-6 här ovan ..?

 PS: Jag frågar min son på 13 år vad han vill ha i trädgården. Han kollar upp från sin dator, säger lite slött men som en självklarhet: ”Trädgårdstomtar”. Otippat. Men jag nickar artigt och noterar …