Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marit Danielsson: Billig som en fjortis, någon?

KRÖNIKA:För mig är november den dystraste tiden. Tack och lov då för alla fina trädgårdsbilder i vår härliga tidning. Inspiration och drömmar är hårdvaluta nu!

Billig som en fjortis, någon?

I sinnessvaga stunder, när jag håglöst lunkar runt i den svarta novemberblötan och snubblar på lömska rötter, drömmer jag våta trädgårdsdrömmar. Om att få hjälp. Av någon som är kunnig som en trädgårdsmästare, billig som en fjortis, arbetsam som en senig lingonplockar-gumma och stark som en muterad Pokémon. Har ni någon på lut?

Det är inte så att jag bara vill gå runt och nypa blad, för plantera och stöka vill jag. Men jag kan gott avstå från att rensa sly, beskära den där tvåmetershöga rundeln, fylla ut groparna, dra riset över ängen och... Ja, ni förstår. Novembertankar.

Muntrar upp mig med att klicka fram sommarbilder i datorn. Ååå, den nya uteplatsen! Den blev himla bra! En fint snickrad uteplats i vinkeln på huset, bara några kvadratmeter stor. Tidigt på våren och sent in på hösten hade solstrålarna fest där i hörnet, varmt och skönt blev det. Och min uppstammade rosmarin fick alldeles mjuka, oljiga barr i solskenet.

Klickar fram Nästa bild: Chelseaväskan. Toppen! En odlingsväska i vävplast från Burgon & Ball, som en Ikeapåse fast med mer styrsel, med fack som jag satte dragon, mynta och persilja i. Smart sak. När hösten kom var det bara att skaka ur jord och plantor, vika ihop väskan och gömma den i boden.

Nästa bild: Gråpäronen JA! Hur kan man bli så himla glad av torra små gryniga gråpäron!? Jo, det var nämligen första gången päronträdet bar frukt! Och otåliga som vi var åt vi dem omogna, kokta i sockerlag med kanel. Gott med glass till!Jo, det var en härlig
sommar. En av mina bästa på länge. Med eller utan regn. Och nästa sommar börjar runt hörnet. För alldeles alldeles snart ska november fara och flyga och då blir det hyacinter och jul och trevligt! Och inte minst: snart stoppar vi fröna i jorden och sätter sommaren 2010 på tillväxt!

MEN FY FÖR DEN LEDE!

Grönsakslandet är bäst! Men rymmer också ren och skär pest.

Även om sommaren var bäst, så finns ju också inslag av... pest! Här är några riktigt pestiga.

RUCOLAN

Jag var så nöjd i fjol. Men nu: Någon mer var där. Någon som inte gav sig tillkänna. En fjäril? Mask? Loppa? Hallå! JAG vill äta rucolan! Jag vill ha den till MINA barn! Odla själva, era förbaskade fän, om ni måste ha just rucola.

EX-MANNENS ARBETSLUST

Myskmalva.

Min ex-man började gräva om en igenväxt rabatt i pur arbetslust. Så tog arbetslusten slut. Nu ligger jord, stenar och bök i en enda hög. Samtidigt har åtråvärda myskmalvor börjat gro bland högarna, upp och ner, huller om buller. Dålig feng-shui. Ex-mannen hälsar att arbetslusten nog återkommer till våren.

LUDDIGT

Min trädgård förblev i år på något sätt luddig i kanterna. Jag vill ha ordning! Kanske var det helt enkelt latmasken som slog till där.

SORG

Tårar trillade när ett av våra äppelträd dog. Av vad vet jag inte. Det hann bli tio år innan det for till äppelträdshimlen.