Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marit Danielsson: Ögonblick möter evighet

KRÖNIKA: Det är något speciellt med vissa kombinationer, somliga etsar sig fast och kokar ihop till något mer än summan av de enskilda delarna.

Ögonblick möter evighet

Rosor blir ännu mer rosor mot en stenmur av evighet.

Smaken är ju olika, men jag tror faktiskt att det finns kombinationer som alla människor, jorden över, har svårt att motstå, och det är kombinationer som innehåller kontrasten mellan evighet och det förgängliga. 

 EN SOLKLAR SÅDAN KROCK som många av oss älskar är stenmurar och rosor. Inte för inte mjuknar hjärtat vid åsynen av den nyligen utslagna rosen som växer mot en vittrande stenmur. Den ömtåliga rosen blommar en dag eller två, mot en kuliss av tung evighet. Det går liksom inte att missa budskapet: kort är det levandes tid, och det gäller även oss …

 JAG GISSAR ATT DET ÄR DET TRICKET konstnärer jobbar på, att få till det där riktigt hjärteknipande. Lyckas de blir de rika. Tar de i för mycket blir det kitsch och hötorgskonst av alltihop. Där har naturen tack och lov större marginaler; man kan ju inte gärna anklaga en luktärt för effektsökeri när den klänger uppför en rostig ställning. Eller tycka att en klematis som sträcker sig uppför en död trädstam är pretentiös 

 i överkant?

 JA NOG KROCKAR EVIGHET och ögonblick extra vackert i trädgården. Och påminner oss om det där vi inte vill kännas vid. Men jag tror att det är bra. Bra att vi ideligen påminns om att vår tid är kort. Så att vi inte för en sekund glömmer att här och nu glädjas åt ungar, vänner, solsken, regn, blommor och klumpigt uppträdda smultron på strån.

LILA LINJEN

Jag kör på det lila spåret i vår. Här är några snyggingar som jag satsar på:

BLEKLILA KLEMATIS är en dröm för mig. Har försökt tidigare men de rackarna trivs inte riktigt på min gård. Men skam den som ger sig. På’t igen bara!

NÄVOR ÄR EN FAVORIT och de finns i många härliga nyanser. Den här heter ’Rozanne’.

EN AV DE VACKRASTE blommor som finns är höstvädd. Här i en milt lila variant. Ett under av skönhet, tycker jag.

I ÅR BLIR DET fler hortensior; de är så maffiga och hör till de växter som i ett nafs gör skillnad. Och skillnad vill jag bra gärna ha!

SNART I ALLT OM TRÄDGÅRD!

DOFTANDE BLÅ DRÖMMAR.

SKÖRDA KRYDDORNA SMART.

REGLERNA VI SK-TER I! 

KLÄTTRARSPECIAL.

VICTORIAS BRUDBUKETT. 

BESKÄR FRUKTTRÄDEN NU!

RÄTT OCH FEL I TRÄDGÅRDSDESIGN! 

FRUKTTRÄD OCH BÄRBUSKAR.

GURUN KARIN BERGLUNDS FAVORITER. 

KAFÉPÄRLOR LANDET RUNT.

RIVSTARTA ETT GRÖNSAKSLAND - DU HINNER! 

... OCH MYCKET MYCKET MER!