Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marit Danielsson: Vi åt potatis så gott som varje dag

KRÖNIKA: Min pappa föddes 1909. Hade han levt skulle han alltså ha fyllt 100 i år. Jag var min pappas tionde unge... Det medförde somligt att ha en så gammal pappa, hans tankar sprang ju från hans föräldrars 1800-tal. Som när det gällde mat, i allmänhet. Och potatis i synnerhet...

Jag växte upp i Malung i Dalarna, i zon 7. Trädgårdslivet hos oss gick ut på att hålla undan skogen och att odla potatis. Mandelpotatis, det är den sort som funkar bäst i kallare klimat – och som för den delen heller inte funkar särskilt bra i andra klimat.

VI ÅT POTATIS SÅ GOTT SOM VARJE DAG, året runt. Gul, lätt böjd, mjölig mandelpotatis. Pappa jagade och alla fiskade jämt, så vi åt den till älg, tjäder, abborre, gädda... Vi åt potatis i bitar, mosad potatis, stekt potatis, råskalad potatis, kokt skalpotatis – ja, alla varianter, men gnällde man över det enformiga fick man bara en blixtsnabb blick över tallriken och en lätt fnysning, som om man absolut inget begrep. Potatisen var makalös. Punkt slut.

NÄR VI SENARE FLYTTADE TILL FALUN och min pappa blev en pensionerad anakronism i stadslägenhet följde mandelpotatisen med, hur nu det gick till. Många dagar när jag kom hem från skolan kände jag den speciella doften: pappa värmde gårdagens kokta potatis direkt på spisplattan. Det var antagligen det närmaste han kunde komma skogslivets öppna eld. Direkt på spisplattan på svag värme. Och så pillrade han runt den med sina fingerstumpar (han hade sågat av tummen och ett par fingrar i en maskinsåg i ett par olika omgångar) så att potatisen fick färg runt om. Det doftade oerhört gott.

ALLT DET HÄR MINNS JAG PLÖTSLIGT när jag står framför potatishyllan i matbutiken i stan. Jag vickar på en lite lyxig träkartong. Där ligger runt tio rentvättade mandelpotatisar på en bädd av halm.

Det är som att det finns två sorters mandelpotatis.

Dels bondpotatisen som inget kostade och som jag åt mig mätt på som barn. Dels den svindyra, lyxiga sorten som finns i stan.

Fast det är såklart samma. Och jag hör i andanom hur pappa skrockar: ”De har snickrat en krubba till potatisen. Med halm! Ååååj, vilket förbannat tok!”

Smått om småpotatis

Vad sägs om muffinspotatis, eller potatisblommor i håret?

Tips från Viktor  Westerlind, Årets Kock 2009

Viktor Westerlind, Årets kock! En kille som gillar potäter!

Jag gillar ’Annabelle’ – en fast sort som inte går sönder när man hanterar den. Skiva tunt och koka med buljong, öl, lök och timjan.

En annan favorit är  franska ’Ratte’ som liknar mandelpotatis och passar bra till potatispuré. Smaken blir elegant och inte så söt.

Prova också att koka färskpotatis i halvor med en halv citron, grovt havssalt och dillstjälkar.

Korgtricket!

Servera nykokt potatis ur en flätad korg. Perfekt för att slippa bottenpölar från ångan och väldigt fint! (Lägg en bit hushållspapper i botten.)Denna från www.afroart.se

Catarina Bennetoft, matskribent

Lägg en hel kokt färskpotatis i muffinssmet i en muffinsform och baka  i ugnen. I en grop i den färdiga muffinsen ligger sedan den lilla potatisen. Fyll på med sill, räkor eller annat gott och njut som en munsbit.

Färskpotatis är också gott att koka, trä på spett, pensla med lite olja och salt och grilla. Den milda rökiga smaken är fin till annat grillat.

Perukpotatis

Gräddvita, rosalila eller blå… Potatisblommor var populära perukprydnader på 1700-talet och potatismjöl hade strykande åtgång som perukpuder.