Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marit Danielsson: Vårplanering

KRÖNIKA: Jag gillar påsken, den är en skön bonus som glider runt lite där i kalendern och överraskar när man behöver den som bäst. Solen tittar fram mellan molnen och jag ger mig helnöjd ut i hagen och jagar björkkvistar.

Jag snabbar på lövutslagningen med en ljum dusch i badkaret (för kvistarnas del alltså) innan de åker ner i vasen. Därefter på med de gamla fjädrarna och papp-äggen från Indiska. Voilà, klart! Man ska inte förta sig. Sen är det bara att håva in omåttligt med beröm för hur fint det där blev, och slå sig till ro igen med vårplaneringen.

 Jag börjar nämligen få ordning på Heta Högen, vårens glimrande fantasier som jag snart ska lägga vantarna på. Här är de översta i högen:

 1. Jag har fastnat för kantnepetan ’Blue Wonder’. Jag gillar den lila färgen och jag har nog aldrig haft någon nepeta förut, har hårdhjärtat förkastat den som en lite trist lavendel-wannabe. Men nu har jag ändrat mig. Den ska få rama in farstukvisten och jag ska 

 vara jättesträng mot allt underligt som kommer upp. Här ska bli tydliga kanter, punkt slut!

 2. Snygga shabby chic-prylar. Ute i ladan och uthusen finns massor av gamla prylar, men det är liksom mest shabby, så jag kan behöva en aning chic... Utvalt snyggt och med en känsla av att ha varit med ett tag. Jag skulle gärna ha ett fint planteringsbord som ser ut som om det har stått där i evighet.

 3. Högt på topplistan minglar också malörten ’Silver Queen’. Den ska få rinna runt och knyta ihop min plantering i vitt och silverblått. Malört är alltid snyggt och den ena sorten är härligare än den andra.

 4. Yes! Go, daggkåpa, go! Du ska få gå en tuff rond på nässelstället i kryddträdgården. Nässelstället ska nämligen inte vara ett nässelställe. 

 Låt kriget börja, jag håller på dig! Daggkåpa är också fint i pionbuketter.

 5. En fällbar vilstol vill jag ha. En gång för hundra år sen vann min mamma en orangebrun Baden-Baden-stol på bingo. Ett under av lyx, tyckte vi barn, ryggen gick att fälla! I fjol gav den upp. Vägrade fjädra, vägrade allt. Man fick ligga platt. Med en ny ska jag köra solsemester invid min faluröda vägg.

 Sådärja. Det var de översta det. Räknar jag vidare på listan har jag ... få se nu ... 37 punkter till. Nåja, som sagt, glimrande fantasier. Men de glimrar härligt de med!

FLERA HETA HÖGAR

Foto: Ingrid Henningsson

Snygga trälådor. De skulle kunna addera lite chic till mitt shabby.

Det pyr av heta högar överallt på redaktionen. Lyft ett papper och det ryker där under. Röksignalerna säger:

Högst på min lista klampar ett par riktigt knallfärgade stövlar!

 Eva Kusoffsky, layout

Jag vill ha takdropp och vitsippor! 

 Kia Gustafson, sekreterare

En insektsholk skulle sitta fint. De är både fina och gör nytta för mig och djuren! Holken med stort H finns på klinta.org.

 Anna G Tufvesson, redigeringsansvarig

Jag måste ha ett limegrönt parasoll till ett av trädäcken på landet. Det skulle vara så snyggt mot huset som är Falu-rödfärg-svart.

 Magnus Hagstedt, redaktör

En pipranka. Den ska växa i en zinkbalja utanför dass och klättra upp på taket.

 Anna Lagerman, layout

Trädgårdssoffan som jag såg på sajten kallespappa.se. Den vill jag tränga in vid barnens minibandyplan och sitta där och njuta!

 Ulrika Palmcrantz, red sekr