Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marit Danielsson: Ge mig jackpott!

KRÖNIKA:Jag drömmer om en fullträff. Drömmer om den där blomstersommaren när allt blir som man tänkt, när allt blommar som det ska. När det blir full pott i täppan helt enkelt.

Ge mig jackpott!

Det slår mig att jakten på fullträffen påminner om spelarens jakt på jackpott, efter den enarmade banditens högsta vinsten-rassel. Visste ni att det som skapar spelberoende främst är att spelmaskinens jackpott infaller så sällan. Och så slumpmässigt. Just icke-mönstret är mer beroendeframkallande än om man skulle vinna oftare faktiskt. Är det därför som vi trädgårdsägare aldrig ger upp? Fullträffen händer så sällan. Vi blir typ spelberoende?

ALLRA HELST VILL JAG HA PION-JACKPOTT. Jag har snöat in på pioner nu igen och i sommar ska jag pricka in en vända till Hildasholm i Leksand. Där finns en fantastisk pionplantering – den är för övrigt mitt livs pionupplevelse – inte galet stor, men oj så fin.

OCH SÅ MÅSTE JAG SKAFFA MÅNGA FLER PIONER, jag vill ha en lång rabatt med maffiga, tunga blommor i olika färger och dofter som slåss om uppmärksamheten. Till dess vårdar jag ömt det befintliga gänget: dillpionen som jag för 15 år sedan grävde upp en bit av på ödetomten i Norr Lindberg (jag ber om ursäkt för det), begapar buskpionen med tallriksstora fladdriga flak till blommor och väntar storögt på min vita med magentastänk som kom per post från Cedergrens i Råå.  Ååå så fint de ska blomma just den här sommaren! Eller? ...   Bara det inte blir som i fjol!

FÖR I FJOL KOM SOMMAREN. Med verkligheten i släptåg. Jag fick stå där moloket med lång näsa och långa armar. Jaså, jaha... just den pionen blev kanske lite väl tilltufsad av regnet, och den där bröts visst av, och oj då, så tung den grenen blev, och där har något ätit på bladen och hoppsan, pojkarna lekte Scream i mörkret med sin kusin och sprang visst rakt in i... Sorgligt verkligen. Inte bingo då heller.

Så i år? Rent statistiskt borde det bli fullträff nu (ni hör spelberoendets logik...) I år borde det vara min tur. Pionerna borde gå loss i en gigantisk jackpott. Jo, jag tror det. Jag satsar. Nu borde det ske, nu måste det bli av. Bingo? Jackpott? Please!

Sällskap i buketten

Det bär mig emot, men nu säger jag det: Kirskålsblom är fantastiskt!

Om du letar efter fina saker att fylla ut buketten ska du spanaefter ogräs och kryddor! Särskilt gruppen flockblommiga växter kan göra sig väldigt bra i buketter.

Här är några av mina favoriter:

Dill

Vackra dillkronor fyller ut snällt utan att ta för mycket uppmärksamhet. Snyggt jobbat!

Fänkål

Samma sak där, fänkålen har lite gulaktiga blommor som påminner om dill och som doftar anis.

Hundloka och körvel

Hundlokan är en skir medspelare i kraftiga buketter. Samma sak med spansk körvel, som är väldigt lik hundloka. Mycket odlingsvärd i kryddträdgården.

Tandpetarsilja

Tandpetarsilja.

Tandpetarsilja Ammi visnaga är alls inget ogräs men måste nämnas i sammanhanget. Mjuka kuddar på långa skaft som blir vackra öar i blomsterhavet.