Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marit Danielsson: Fast i korsetten

KRÖNIKA: Vi hade konferens här på redaktionen förra veckan, vi har dagskonferenser då och då och pratar om hur vi ska göra Allt om Trädgård ännu bättre, mer intressant och uppdaterad. 

 En av punkterna på dagordningen var tidningens språk, främst när det gäller hur blommor beskrivs.

Fast i korsetten

Vi häpnade över vad vi själva har skrivit: det var minst sagt enformigt. Det var nämligen oftast så att blommorna beskrevs med mänskliga, närmare bestämt kvinnliga, egenskaper. Harmlöst i sig, kan tyckas, men mer suspekt blev det när vi insåg att adjektiven var sådana ord som... ja, snarast brukar beskriva typ 1700-talets idealkvinna.

BLOMMORNA ÄR ”BLYGA”, de är ”rara”, ”gracila”, ”anspråkslösa”, har ”vippande kjolar”, de ”doftar inbjudande”, de blommar ”villigt”, de ”bjuder på skönhet” och så vidare. Och närmar man sig växter som tar plats med stora blommor i starka färger, ja då är de ”oblyga”, ”anspråksfulla” eller rent av ”skamlösa”. Hjälp! Är inte det här märkligt! Att vi har fastnat i den typen av blombeskrivningar? (Och ja, det gällde konkurrent-tidningarna också, allihop, vi kollade även dem.)

Ni förstår att det är meningen att vi från och med nu ska hitta andra ord för att beskriva blommorna. (Ha tålamod några nummer för en del material är redan lämnat till tryck.)

 SÅ NU SKA VI BEFRIA BLOMMORNA ur korsetten. Kanske ställa till med språkrevolution, rent av? Kanske ska floxen i stället få boxa sig fram i rabatten för att vinna på knock-out. Och morötterna borra sig, likt dundrande bilmaskiner, ner i marken. Från och med nu kommer ängsblommen att powerwalka ut över åkrarna, och vi får höra vallmokapslarnas rustningar skramla i blåsten.

En klyscha är en klyscha är en klyscha och ska dö. Fram för nya ordbilder, nu kan det vara slut med 1700-talsassociationer. Vi stoppar fingrarna i halsen och bättrar oss, vi lovar!

 I ALL ANSPRÅKSLÖSHET. Blygt. Med vippande kjol.

Eder Marit

PS. Missa inget i vår!

På konferensen spikade vi också massor av roliga, nyttiga, spännande artiklar. Missa inget, säger jag! Bäst är att prenumerera såklart. Du får tidningen direkt hem, före alla andra. Och du kan utnyttja våra läsarer-

 bjudanden. Blir du helårsprenumerant får du dessutom en fin present!

Ring 08-454 95 26 eller Kundservice här på Alltomtragdard.se.

Kundservice

Annars dör jag!

 

Jag har fått alla att bekänna färg. Välja en enda blomma som man inte vill leva utan. En enda! Här är de stora kärlekarna.

Blomsterkrasse

Renée Voltaire, matkreatör och författare.

Luktärt

Karin Janrik, Trädgårdsdoktorn.

Violruta

Viveka Ljungström, red chef

Vallmo

Kristina Thyrsson, layoutare.

Anemon

Sandra Holmes, redigerare.

Tulpan

Anna Lagerman, layoutare.

Kungsängslilja

Hanna Nolin, redigerare.

Ros

Anna G Tufvesson, redigeringsansvarig.

Ranunkel

Ulrika Palmcrantz, red sekr.

Lavendel

Eva Rönnblom, trädgårdsexpert.

Kaprifol

André Strömqvist, trädgårdsmästare.