Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Marit Danielsson: Sommarens 10 i topp

KRÖNIKA:Sommarens 10 i topp.Fröna sparkar i jorden. Det är liv i marken. Nu snart har jag tid till trädgård, det här är vad jag ska satsa på i sommar:

Den har klättrat upp till plats 6  på sommarens topplista, den fina inkakragen som heter ’Torch’.

1. Vallmon ’Flemish Antique’, jag stirrar mig fördärvad på den, ska så den. Den påminner om en sort som ett år dök upp i min trädgård och nästa år försvann.

2. Aldrig har jag väl tittat två gånger åt aprikosfärgade blommor! Men jag såg en härlig ros på Trädgårdsföreningen i Göteborg, den hade ett särskilt glow, men vad hette den...?

3. Grönmynta. I min zinkbalja bor den, året runt. På senhösten drar jag slött in den under tak, på våren åker den fram och innan jag hinner byta jord och fixa så regnar det i baljan – och då börjar myntan snällt växa. Så då låter jag den göra det. Fantastisk i sommarens drinkar. Och hör här: marinera bitar av vattenmelon i pressad lime, hacka massor av mynta och blanda i. Strö över fetaostbitar och svarta oliver. Otroligt gott en varm dag, och till grillat.

4. Myskmalva. Ett år grävde jag om en gammal rabatt på gaveln och jorden svarade med en explosion av myskmalva där fröna legat gömda i årtionden. Ska försöka upprepa tricket nu när rabatten är övervuxen. Kanske finns det frön kvar som vill gro?

5. Dumt dumt dumt. Jag ska inte slarva med kanterna. Effekten av ansade gräs- och rabattkanter kan inte överdrivas. Allt får ett lyft och ser välordnat ut trots att det inte är det. Liten insats, stor effekt. Som ... trädgårdens eyeliner.

6. Inkakragen ’Torch’, en meterhög lysande orange-röd sköning. Basen i min trädgård är fortfarande pastellig, men jag har de senaste åren gått igång på knallfärgerna.

7. För att chocka mig själv, för att gå mot min egen smak: Blåsvingel. Små tuvor av gräs. Vem vet, jag kanske blir förtjust i något nytt.

8. Trädgårdsnejlikor – de här tvååriga härliga, fyllda blommorna har så fin doft. Gillar särskilt dem med milda pastelliga färger – toppen som snittblommor.

9. Inte bara skaffa nytt. Jag ska satsa på att sköta om det jag redan har. Pyssla, gödsla, klippa, jag ska bli bättre på det.

10. Min kompis har en stor, röd hibiskus i kruka som hon flyttar med sig mellan stan och sommarvistet. Vuxenpoäng på det. Så ska jag också ha. Stor kruka, stor hibiskus.

Det finns 20 saker till på min lista förstås. Vad har du på din? Skriv gärna och berätta. Planerna tar form nu – visst är det härligt med sommar som är kvar!

VILL HA, VILL HA, VILL HA!

Nu står medarbetarnas jag-vill-ha-rop som spön i backen.

Det här är hett just nu:

Fröer avPapaver maritimumoch ett italienskt orangeri med dubbla öppningsbara, spröjsade dörrar...

Peter Englander, trädgårdsmästare

Den perfekta trädgårdsmöbeln till växthuset: lagom stor, så man får plats med både familj, tomater och annat livsnödvändigt.

Eva Robild, trädgårdsförfattare

Ett lejonhuvud i cement som sprutar vatten ur munnen. Det ska jagsätta in i min stenmur.

Annika Christensen, fotograf

Det finns en kedja av kopparringar som leder vattnet rätt. I stället för stuprör, som ju inte är det snyggaste som finns. www.gardenboutique.co.uk

André Strömqvist, trädgårdsmästare

Den vattensprutande bronsgrodan från Mr Fredrik. Den ska ligga i ett glasfat med stenar och vattenväxter. Jag vill ha porlande vatten i min ofta stekheta trädgård.

Anna Lagerman, layoutare

En fet getingfälla! Och en riktigt skön slapparstol.Eller en hammock om jag får plats.

Cathrin Emdén, layoutare