Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Laga mat ute

Tänk bort grillen och laga mat i trädgården över öppen eld istället. På köpet får du högre mysfaktor och betydligt mer variation i maten än korv och flintastek. Och extra härligt är det att laga mat i trädgården under höst, vinter och vår när det är lite kyligare ute.

Steka

Krabbelurer smakar bäst utomhus, helst stekta på gjutjärnspanna över öppen eld.

En stekhäll som tål att ställas direkt över elden är perfekt om man vill steka upp lite kall potatis eller andra rester som finns i kylskåpet. Krydda med färska örter från trädgården!

Muurikka har både stora och små stekhällar samt stekpannor som tål värmen från elden. En gjutjärnspanna går också bra att använda så länge inga delar är i trä.

På en plan stekyta är det perfekt att göra krabbelurer, ett slags plättar som ofta görs hos Friluftsfrämjandets Mullegrupper.

Krabbelurer

Recept

Cirka 10 stycken

1 ägg

1 dl socker

3 dl vetemjöl

1/2 tsk bakpulver

2 tsk vaniljsocker

1 dl mjölk

margarin till stekning

strösocker att doppa plättarna i

Vispa ägg och socker skummigt.

Blanda mjöl, vaniljsocker och bakpulver.

Vispa allt till en tjock smet. Ta ungefär 2 msk smet till varje krabbelur och stek dem på båda sidor på medelvärme tills de är gyllenbruna och känns färdiga. Doppa i socker och servera med sylt och vispgrädde.

Fler eldfängda tips

För att komma upp en bit ovanför själva glöden kan du ställa stekhäll, grillwok eller motsvarande på ett trebensstativ. Går med lite tur att hitta på loppis, annars får man be en smed svetsa ihop ett enkelt stativ.

Och vill du inte laga mat – tänd en eld ändå. Det är särskilt mysigt på hösten när man går och pular i trädgården. Lägg i en kvist lavendel eller perovskia för att sprida en god doft!

När du eldar – börja med några grillbriketter och lägg på torr ved när det börjat glöda så blir det inte lika mycket rök som vid enbart vedeldning.

Läsvärt på bloggen

Annika Christensen är trädgårdsfotograf och drömde om en trädgård i lantlig miljö med gamla fruktträd och stora perennrabatter. För tio år sedan gick hennes dröm i uppfyllelse. Året om använder hon trädgården som levande ateljé och lustgård.

Besök Annikas trädgård och blogg Naturliga ting.

Eva Robild är trädgårdsjournalist och författare. På hennes blogg Med fingrarna i (j)orden hittar du funderingar om trädgård, och även praktiska tips. Där hittar du också tankar om att stressa ner, och ta det lugnare!