Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kura skymning – filmer

Vintertid och tid att vila från trädgårdssysslorna. Dags att drömma, planera och inspireras. Kura i soffan, och frossa i filmer. Vi tipsar om trädgårdsmys för sköna höst- och vinterkvällar.

Stolthet och fördom

Stolthet och fördom.

För alla som älskar romantik och -engelsk landsbygd är filmerna som bygger på Jane Austens romaner ett måste! Underbara trädgårdsmiljöer och hjärtan som lider och sätts i brand om vartannat.

Våra favoriter är: Stolthet och fördom i en serieversion med Colin Firth och Crispin Bonham-Carter, (Pride and Predjudice, regi: Simon Langton, 1995)...

Föruft och känsla

Förnuft och känsla.

... Förnuft och känsla i filmversionen med Emma Thompson och Hugh Grant. (Sense and Sensibility, regi: Ang Lee, 1995)

Dokumentärt grönt

Secret Gardens.

I England har det genom åren producerats en mängd serier och filmer om trädgårdar. På www.amazon.co.uk kan du beställa filmer som Around the world in 80 gardens (en trädgårdsresa genom 22 länder), The Victorian Garden series (en djupdykning bland grönsaker, blommor, redskap och metoder i den viktorianska trädgården), English Cottage and Country Gardens (visar åtta olika lantliga cottage-trädgårdar), eller Secret Gardens (tar oss med till engelska privatträdgårdar som aldrig visats offentligt).

Andra titlar är till exempel Gardens through time, Treasure Gardens of the UK, Gardens of the National Trust, och Encyclopedia of Garden Plants, för att bara nämna några!

Citronlunden

En vacker och engagerande film om den palestinska änkan Salma och citronlunden hon ärvt efter sin far. När Israels försvarsminister flyttar in strax bredvid anses de fina citronträden vara en säkerhetsrisk. Salma bestämmer sig för att ta upp kampen. (Etz Limon, regi: Eran Riklis, 2008)

Orlando

En kultförklarad film efter en roman av Virginia Woolf, där huvudpersonen lever sitt liv genom flera århundraden, och som både man och kvinna. Ett måste för den som älskar engelska slotts- och parkmiljöer. (Regi: Sally Potter, 1993)

Försoning

Drama efter Ian McEwans roman med samma titel. Nyckelscenen vid den pampiga trädgårdsdammen får konsekvenser som förändrar flera människors liv, för alltid. (Atonement, regi: Joe Wright, 2008)

Den hemlighetsfulla trädgården

Familjefilm om en väldigt speciell trädgård på ett gods på engelska landsbygden. Bygger på en klassisk roman av Frances Hodgson Burnett. Förtrollande trädgårdsmagi! (The Secret Garden, regi: Agnieszka Holland, 1993)

Edward Scissorhands

Foto: EDITORIAL USE ONLY

Den monsterlika Edward Scissorhands, som spelas av Johnny Depp, med saxar istället för händer, söker sig förtvivlat en plats i tillvaron. Men så visar det sig att han är en hejare på att formklippa träd och buskar. Hans talang ger honom ett värde i ”vanliga” människors ögon, och med sina flinka saxhänder klipper han former som uttrycker hans känslor och tankar. Suggestivt, originellt och sorgligt av regissören till bland andra Kalle och chokladfabriken och Sleepy Hollow. (Regi: Tim Burton, 1991)

Saving Grace

En film med skön brittisk humor om Grace som tillsammans med sin trädgårdsmästare bestämmer sig för att börja odla cannabis i sitt växthus. Allt för att få fart på ekonomin som är på ruinens brant eftersom Graces döda man lämnat stora skulder efter sig. Pengarna börjar rulla in, men är det verkligen ett bra och säkert sätt att säkra ekonomin? (Regi: Nigel Cole, 2000) 

Välkommen Mr Chance!

Peter Sellers spelar Mr Chance, en efterbliven vänlig trädgårdsmästare som lever sitt liv genom tv:n och trädgården. Han talar enbart i termer hämtade från odlarlivet, vilket låter väldigt insiktsfullt i rätt sammanhang … En klassiker väl värd att se igen. (Being There, regi: Hal Ashby, 1979)

The Garden

The Garden.

Prisbelönt dokumentär om en kommunal trädgård i Los Angeles som uppstod ur askan efter upploppen 1992. Nu hotas den av bulldozrar. En film om att våga kämpa för rätten att odla sin trädgård. (Regi: Scott Hamilton Kennedy, 2009)