Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Kura skymning – böcker

Vintertid och tid att vila från trädgårdssysslorna. Dags att drömma, planera och inspireras. Kura i soffan, och frossa i böcker. Vi tipsar om trädgårdsmys för sköna höst- och vinterkvällar.

Amatörerna – tolv trädgårdsälskare

Här möter vi 12 spännande, ovanliga, rörande och passionerade trädgårdsälskare och deras trädgårdar. Randi Mossige-Norheim skriver med stor inlevelse, och Charlotte Gawell har foto-graferat. (Wahlström & Widstrand, 2004)

Blombok – rapport från en trädgård

Blombok av Karin Berglund.

av Karin Berglund. Blomporträtt av vanliga och ovanliga växter, spännande växt- och kulturhistoria, personliga möten och upplevelser. Poetiskt, lärorikt och beledsagat av sirliga tuschteckningar och vackra foton. (Prisma, 2003)

Lust och fägring – trädgårdsmänniskors drömmar och verklighet

Av Karin Berglund. En kärleksfull skildring av ett antal människor och deras trädgårdar. Här skildras både hängivna amatörer och legendariska odlare. En klassiker för alla trädgårdsintresserade. (Prisma, 1994)

The Savage Garden

Av Mark Mills. En thriller som utspelar sig i efterkrigstidens Italien. I en mystisk toskansk trädgård från 1500-talet, anlagd till minnet av en älskad hustru, gömmer sig sanningen om två mord. (Harper Collins, 2006)

A Gentle Plea for Chaos

Av Mirabel Osler. Här skriver en av Englands mest uppskattade trädgårdsskribenter om sina erfarenheter i den egna trädgården. Med kunskap, värme och humor försöker hon svara på frågan om varför man överhuvudtaget har en trädgård … (Bloomsbury, 1990)

Missa inte heller samma författares A Breath from Elsewhere.

Priset på vatten i Finistère

Av Bodil Malmsten. Betraktelser över livet, trädgården, grannarna, tid-vattnet och stjärnhimlar av en svensk kvinna som bryter upp från Sverige och slår sig ner vid kanten av Atlanten i en liten fransk by. (Bonniers, 2003)

Brev från min trädgård

Av Sven-Ingvar Andersson. Sven-Ingvar Andersson var en av Sveriges mest namnkunniga landskapsarkitekter, och boken innehåller 54 års korrespondens med vänner, kollegor och familjemedlemmar. Om den egna trädgården, och vad andras verk betytt för den.

En bok att försjunka i och hämta inspiration ur. Vackert och vemodigt. (Bokförlaget Arena, 2008)

Refugium

Av Ingela Bendt. En annorlunda trädgårdsbok med många olika infallsvinklar. Med utgångspunkt i en mycket speciell koloni-trädgård i Stockholm är boken både ett samtal om livet och döden, och om trädgårdar som rum för tillflykt och -eftertanke. Finstämt, suggestivt och personligt med bilder av författaren. (Bonniers, 2008)

Down the Garden Path

Av Beverly Nichols. En bok som fått många oinvigda att falla pladask och bli hängivna trädgårdsfantaster. På sitt oefterhärmliga sätt beskriver Beverly Nichols sina vedermödor och glädjestunder i sin impulsköpta trädgård på engelska landsbygden. Oemotståndlig! (1932)

De flesta av Beverley Nichols böcker finns i nyutgåvor hos förlaget Timber Press – beställ, läs och njut!

Den gyllene trädgården – trädgårdskonstens idé- och kulturhistoria

Av Katarina Dunér och Sten Dunér (Prisma, 2004)

 Författarnas egen trädgård – Drömmens – är känd för många. Här har de samlat trädgårdsord i ett slags läslexikon till nytta och nöje – från Adam till Örtagård. En bok att försvinna i!

Läs absolut också boken om Drömmens – en glänta i skogen (Prisma 2005)!

Trädgårdens mästare: förnyare och uppfinningar i trädgårdshistorien

Av George Drower. Vem uppfann egentligen sekatören? Var kommer växthuset ifrån? Lika självklara som många hjälpmedel är i trädgården, lika bortglömda är dess upphovsmän. Här möter vi ett femtiotal pionjärer och deras uppfinningar – från jutegarn och vattenslangar till eldsprutare och gödningsmedel. (Historiska Media 2002)

Tips!

Leta trädgårdsböcker hos bokhandlare eller i antikvariat på nätet.

www.adlibris.se

www.bokfloran.se

www.bokborsen.se

www.amazon.com

Boklistan på alltomtradgard.se

Missa inte heller Boklistan hos Allt om Trädgård.

Läs mer.