Ser sidan konstig ut?

Din skärm är smalare än innehållet på denna sida. Vill du visa alltomtradgard i ett bättre anpassat format?

MobilTabletDator

Viveka Ljungström: Fixa och gräv

KRÖNIKA: I år ska jag glömma några knölar jag köpt. Detta efter att jag köpte en fantastisk bok på bokrean i år. Med fingrarna i jorden heter den och skrevs av min trädgårdsguru Karin Berglund för många år sedan. Kan ni komma över den så köp den bums!

FIXA OCH GRÄV

Viveka Ljungström.

I alla fall skriver hon om bukettanemoner. En blomma som jag aldrig brytt mig om att odla och som jag fått för mig är lite kinkig. Men hon berättar om hur hon glömde en påse blå anemonknölar en vår och hur hon sedan hittade de små förtorkade bitarna i juli och tryckte ner dem på något ställe sådär lite halvhjärtat. För att sedan få förundras och förälska sig i de blå skönheterna i sena september då de liksom blommade vid helt fel tillfälle och därför blev på något sätt ännu vackrare där i hösten.

I snöiga mars beställde jag alltså blåa anemoner som ska få ligga lite glömda tills en bit in i sommaren. Egentligen behöver jag inte göra så här med flit. Jag är superbra på att starta projekt och sedan glömma av dem. Kanske en av de bästa i just den genren.

Jag är också bra på att ta på mig lite mer än jag egentligen hinner med. Fråga kära redaktionen när vi nu gör en ny tidning! För det har någon kanske hört? Att Allt om Trädgård ska få ett syskon. Om att inreda, snickra och leva livet ute i trädgården. Mycket trädgård blir det där, plus fester, poolbyggen och en superbra skola för den som vill eller måste måla om huset. Vi kallar den Fixa! Och första numret heter Fixa Sommar. I butik 10 maj. Kan så klart beställas på nätet redan nu: alltomtradgard.se/fixa. Under tiden jobbar vi på med att få den klar. Och klar blir man alltid till slut.

Men nu är det ju strax planteringstider. Äntligen! Och jag har stora planer för det här året. Och numera är det ju så lätt att göra verklighet av dem. Med ett tryck på tangenterna har jag i ett nafs beställt mer än jag någonsin kommer hinna plantera. Från Danmark, England, Sörmland och Skåne ska det trilla in skönheter i en strid ström.

Tänk så många gropar jag ska gräva åt andra i år.

 I nästa nummer (Allt om Trädgård nummer 8/2011, kommer ut 10 maj) handlar Handboken om träd. Det ska blir spännande! Större projekt finns ju inte i trädgården. Vilket är ditt älsklingsträd?

EKOREDAKTION

Allt om Trädgård nummer 8/2011 (ute i butik 10 maj) handlar det en del om hur du kan göra trädgården lite mer ekoreko. Här är några av redaktionens bästa förhandstips.

Anna G Tufvesson, redaktionschef 

 Nässelvatten. Finns ingen bättre näring. Lägg nässlor i en hink. Slå på vatten och låt stå en vecka. Späd till svagt te och vattna grönsaker, rosor, ja, allt!

Anna Lagerman , layoutare 

 Jag älskar recycling och använder allt möjligt att plantera i. Fina gamla burkar, korgar, byrålådor. Man kan plantera i allt, bara man ser till att göra hål i botten så att överflödigt vatten kan rinna undan.

Pernilla Lindqvist, art director 

 Jag åker till ett stall och hämtar hästgödsel. Man brukar kunna få ta hur mycket man vill. Jag ber dem peka ut en hög som är något år gammal så har den fömultnat lagom mycket.

Hemgjord riddarsporre.

Magnus Hagstedt, webbredaktör 

 Jag gör mina egna växter. Jag delar plantor och tar vara på det som sprider sig och flyttar till nya platser. Inga långa transporter.