Kolonist – javisst!
Är du sugen på att bli med kolonilott? Då kan det vara idé att börja planera i god tid – det är nämligen populärt!
Vad är skillnaden mellan odlingslott och kolonilott?
På en odlingslott är det odlingen som är huvudsaken. Man får ha ett mindre växthus och lådor för förvaring av redskap men ingen stuga eller liknande.
Vilka koloniområden finns det?
Ta kontakt med Koloniträdgårdsförbundet för att få veta var det finns koloniområden. Ring 08-556 930 80 eller mejla kansli@koloni.org. På kolonitradgardsforbundet.se finns länkar till alla medlemsföreningar med egna hemsidor. Du kan också kontakta din kommun.
Hur gör man?
Kanske känner du redan till ett koloniområde där du skulle vilja ha en lott. Då är det bara att ta kontakt med områdets styrelse och fråga om det finns lediga lotter eller hur du gör för att ställa dig i kö.
Annars får du börja med att kolla vilka områden som finns i kommunen (se ovan) och sedan kontakta föreningen.
Kolonilotter med stugor säljs också på den öppna marknaden, så kolla med mäklarna på orten.
I vissa föreningar måste man vara bosatt i den kommun där man vill ha koloni, med eller utan stuga.
Hur lång tid tar det?
Ibland finns lediga lotter som förmedlas omgående (ofta i områden med odlingslotter utan tillhörande stugor), medan populära områden med stugor kan ha köer med väntetid på upp emot 10 – 15 år eller mer.
Vad kostar det?
Att överta en odlingslott är gratis. Övertar man en kolonilott med stuga köper man själva stugan som inför försäljningen brukar värderas av värderingsmän i koloniträdgårdsföreningen. En fin stuga
i ett attraktivt område kan kosta flera hundra tusen kronor. Man kan få ett speciellt kolonistlån från vissa banker.
Man betalar sedan ett årligt arrende för tomten till kommunen, samt en avgift till koloniträdgårdsföreningen.
Kolonier åt Alla!



Odlingslott i Snösätra söder om Stockholm.
Koloniträdgårdsförbundet bildades 1921 och är en partipolitiskt obunden sammanslutning för alla som har en koloni- eller odlingslott. I förbundet finns 260 lokala medlemsföreningar med över 25 000 medlemmar över hela landet, och man verkar bland annat för att kommunerna ska anlägga ännu fler koloniområden.
Koloniträdgårdsförbundet ingår i FOR, FritidsOdlingens Riksorganisation. FOR organiserar rådgivningen till fritidsodlare i hela landet och samverkar med Stockholmsmässan AB om den stora trädgårdsmässan Nordiska Trädgårdar.