Att vinterförvara skörden i jordkällare, stuka eller jordrör
Vissa grönsaker, som man inte äter färska, kan man förvara i stuka, i jordkällare eller nersänkta i ett betongrör i marken. Här berättar vi hur man gör.
Jordkällare och stuka kompletterar kyl och frys
Till skillnad mot i början av 1900-talet är dagens bostäder inte utrustade med jordkällare och matkällare, eller ett svalt skafferi i köket. Istället har vi kylskåp och frysboxar, och både matkällare och skafferi håller rumstemperatur. Även kunskapen om hur man förädlar råvaror för att hålla längre är idag nästan bortglömd. Men intresset för hur man förvarar skörden har kommit tillbaka och allt fler odlingsfantaster ser nyttan med att äta egenodlad mat – både för ekonomins och klimatets skull.
Läs även: Mjölksyra grönsaker – ypperligt sätt att ta tillvara på skörden!
Gammal eller ny jordkällare
Har man turen att ha en jordkällare är det smart att renovera den, om det behövs. Få andra investeringar i bostaden är så användbara som en egen jordkällare, där man kan förvara en stor del av familjens samlade årskonsumtion av färska och inlagda grönsaker. I en jordkällare kan man förvara rotfrukter och potatis i stora lådor med grus, torv eller grov sand.
Bygg rejäla hyllsystem för saft, sylt och inläggningar. Glöm inte att se till att jordkällaren är ordentligt ventilerad genom självdrag. Dra gärna in elektricitet för belysning så blir det enklare att hämta mat och råvaror under vintern. Finns det el kan man också ha en liten fläkt med termostat som startar när temperaturen sjunker för mycket. Om man saknar jordkällare finns flera varianter att köpa, allt från glasfiberarmerade plastkällare till byggsatsvarianter i lecablock och betong. Den enklaste modellen i glasfiberarmerad plast kostar från 33500 kr (plus frakt) och betongkällaren kostar från 60000 kr (plus frakt). Sedan tillkommer kostnader för montering, isolering och schaktning. Jordkällare i glasfiberarmerad plast: sandstromwebshop.se Betongkällare: dahlgrenscement.se/jordkallare
Förvara skörden i betongrör nedgrävt i marken
Ett enkelt och billigt sätt att förvara frukt och grönsaker i marken är att gräva ner ett betongrör i jorden och täcka röret med ett skyddande plåtlock isolerat med frigolit. Se till att dränera i botten med makadam eller stenkista så att vattnet rinner bort, och isolera betongröret med ett 10–20 centimeter tjockt lager frigolit runtom. Välj inte en större diameter på röret än vad du tror dig kunna fylla med frukt och grönt. I ett alltför stort rör kan det vara svårt att hålla plusgrader när utomhustemperaturen kryper under nollstrecket.
Välj en torr, väldränerad plats i trädgården, gärna invid husgrunden för att dra nytta av den spillvärme som letar sig ut därifrån. Förvaringsutrymmet bör inte vara djupare än 120 centimeter eftersom det annars blir svårt att nå ner till botten av röret för att kunna plocka upp grönsakerna. Förvara grönsaker och rotfrukter i nätsäckar (omgärdade av isolerande halm) eller montera hyllor längs rörets kanter för att kunna förvara burkar och flaskor på hyllorna. Fyll upp utrymmet med halm och kontrollera att locket håller tätt. Om det blir riktigt kallt på vintern kan man behöva isolera runt locket med ett tjockt lager halm, löv eller granris.
Vinterförvara rotfrukter i stuka
Nästan lika effektivt som att låta rotfrukterna stå kvar i trädgårdslandet, under ett täckande lager med halm, är en klassisk stuka. Det är en grävd, grund jordkällare där rotfrukterna lagras direkt i marken. Man skyddar dem från tjälen genom att isolera stukan med halm och jord.
Skörda rotfrukterna precis som vanligt och ta bort blasten. Ett undantag är rödbetor där man lämnar kvar 3–5 centimeter av blasten för att förhindra att betorna blöder vätska. I stukan kan man förvara potatis, kålrot, morot, betor och palsternacka. Lägg allt i en enda hög eller åtskilt i nätsäckar eller plastbackar. Fördelen med att förvara rotfrukter separat är att hållbarheten ökar väsentligt, då respektive växts utsöndring av gasen eten (ett mognadshormon) inte kan påverka omgivande grönsaker. Vissa växter utsöndrar höga halter eten och andra växter har en hög känslighet för samma gas. Exempelvis påverkar äpple och päron, som båda har en hög känslighet för eten, varandras mognadsgrad negativt. Därför ska man aldrig förvara äpple och päron tillsammans i kylskåpet, i jordkällaren eller i en fruktskål.
Gör en egen stuka så här:
Välj en vindskyddad del av trädgården med plan mark. Tänk på att inte öppna stukan om det är kallare än fem minusgrader.
1. Gräv bort 15–20 centimeter av matjordslagret och grunda med ett lager grus (kornstorlek: 0–8 millimeter) för en effektiv dränering.
2. Lägg ut ett hönsnät i botten, som stabilisering, så att stukan håller formen. Nätet ska vara tillräckligt stort för att även kunna vikas upp över skörden. Placera en pinne i mitten av den tänkta stukan för att hålla upp taket.
3. Lägg ut rotfrukterna i gropen, huller om buller eller separerade. Om man planerar att förvara mycket mat i stukan kan det vara smart att göra flera stukor, med olika grödor i varje.
4. Vik nätet över skörden och täck därefter både tak och sidor med vindpapp eller liknande för att regnvattnet ska rinna av.
5. Lägg ett tjockt lager halm (minst 20–30 centimeter) över stukan och avsluta med lika mycket jord.
6. Sedan kan man plocka fram färska rotfrukter under hela vintersäsongen genom att krafsa undan täckmaterialet.
Tips: Märk ut var det är enklast att öppna stukan när snön ligger djup.
Ur Handboken – Skördespecial/20018