Skörda grönsaker hela vintern
När du höstrensar i grönsakslandet, tänk på att spara sådana grönsaker som kan skördas även efter att det blivit frost.
Grönsaker som kan skördas under vintern
Vissa grönsaker kan det löna sig att sätta senare på säsongen och skörda under vintern. Vissa går bra att skydda lite genom lätt täckning med granris, andra står där lite ledsna av vinterns behandling, men fullt ätliga. Rensa bara bort lite brunt och använd som vanligt.
Du får en ännu bättre skörd om du odlar i kallbänkar, varmbänkar eller i tunnlar. Då får de ett vinterskydd och kan växa till sig än lägre in på säsongen.



Brysselkålen går bra att plocka fram till att de blir lite lösa i kroppen. Även stammen är mycket läcker kokt.
Ger du persiljan lite vinterskugga med granriskvistar så övervintrar den och ger fin skörd under kommande vår och försommar, ända tills den går i blom.
Grönkål kan du exempelvis skörda hela vintern, likaså mangold, spenat och mache (vintersallat).



Jordärtskocka är en perenn knölväxt och går att skörda hela året om, bara det går att gräva. Mer om att odla jordärtskocka finns här.
Trädgårdsmållans gröna blad ger ett grönt syrligt sting i salladsskålen. Bladen kan även användas i soppor.
Perenn ruccola kan behålla lite vintergröna blad, även om den går upp i blom.
Maskros fungerar som och smakar likt ruccola. Mer om maskrosens kulinariska möjligheter och maskrosrecept finns här.



Purjolöken kan även den grävas fram ur snön och klara sig över vintern in i nästa år.
Vitlökens blast övervintrar ofta, och kan därför odlas för sin blast. Men då skördar man blasten, blir det inga knölar.